Acasă Actualitate Roxana Iliescu, scoasă de useriști, până la urmă, și din comisia SAD,...

Roxana Iliescu, scoasă de useriști, până la urmă, și din comisia SAD, și de la președinția ședințelor de plen

DISTRIBUIȚI
Roxana Iliescu, sursă – Facebook

Marți, 22 februarie, consilierii locali din Timișoara s-au strâns într-o nouă ședință de Consiliu Local. Useriștii și-au dovedit încă o dată majoritatea pe care o au împreună cu Raul Ambruș, scoțând-o pe Roxana Iliescu (PRO România) și din comisia SAD, dar și de la președinția ședințelor de plen din următoarele trei luni.

În primul rând, decizia de modificare a structurii comisiei de spații cu altă destinație (SAD) a fost înaintată de Fritz la puțin timp după ce Roxana Iliescu ceruse, în cadrul acesteia, un spațiu pentru Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cerere de altfel aprobată în comisie, dar refuzată de primarul Dominic Fritz. Subiectul a fost dezbătut și în anterioara ședință de consiliu local, din 8 februarie, însă atunci nu a fost pregătit sistemul de vot secret și a trebuit retras proiectul.

De această dată, a mers sistemul de vot. Prima dată au fost supuși la vot toți cei patru candidați: Lucian Căldăraru, propus de colegii din PNL; Rodica Militaru și Paula Romocean, propunerile USR; Roxana Iliescu (PRO România), propusă de social-democratul Radu Țoancă. Dintre aceștia, trebuiau aleși trei. Căldăraru și Militaru au trecut fără probleme, însă Iliescu și Romocean au ieșit la egalitate. Fiecare a avut câte 13 voturi, de altfel fiind exprimate în total 26 de voturi eligibile și unul nul. A trebuit reluată procedura: Paula Romocean a strâns de această dată 14 voturi, iar Roxana Iliescu a rămas doar la 11.

În ceea ce privește președinția ședințelor de consiliu din următoarele trei luni, partidele au agreat, la început de mandat, ca președinția să fie luată în ordinea USR – PNL – PSD/PRO România. Fiind al doilea astfel de ciclu, era rândul grupului din urmă să dea președintele, social-democratul Radu Țoancă încheindu-l pe primul. Useriștii, însă, au ținut să îl propună pe viceprimarul Ruben Lațcău. Paula Romocean le cerea, astfel, colegilor din celelalte partide să fie mai „maleabili”. Ce-i drept, conform înțelegerii agreate, useriștii ar fi ieșit în pierdere, raportat la numărul de mandate câștigate la alegeri.

Useriștii au invocat faptul că ar fi avut o „înțelegere”, atunci când a fost votat președinte de ședință liberalul Cosmin Tabără, ca acesta să fie succedat de un userist. Social-democratul Radu Țoancă a solicitat agrearea unui calendar fix pentru viitor, eventual chiar cu respectarea proporțiilor. Acest calcul ar arăta că, în cei patru ani de mandat, USR să aibă opt perioade de trei luni la șefia ședințelor, PNL – cinci, PSD – două, iar PRO România – unul. Dintre acestea, deja au fost epuizate cinci: USR și PNL au avut câte două, iar PSD – una.

„Atrag atenția colegei Paula Romocean. Cred că am înțeles că nu contează cuvântul useriștilor. Eu am altă părere și îi spun doamnei Romocean că cuvântul unui om contează mai mult decât 100 de contracte. Insist pe ceea ce spune Radu Țoancă și cred că ar trebui să tranșăm povestea asta. Nu credeți că ar fi important?”, a spus Roxana Iliescu, cea care a mai purtat dialoguri aprinse cu userista Paula Romocean în trecut.

În rest, cei doi viceprimari, Cosmin Tabără și Ruben Lațcău, s-au mai certat în baza fostelor sau actualelor alianțe de la nivel local și național. Alți consilieri locali i-au mai acuzat, cu această ocazie, pe useriști că apelează la „logica pumnului în gură” și la totalitarism în cazul Roxanei Iliescu, pentru că este critică la adresa lor. Tot useriștilor li s-a cerut să respecte opțiunea timișorenilor care au avut și alte opțiuni politice. Cu toate acestea, a fost unanimitate de opinie: decizia alegerii președintelui de ședință este oricum „un mizilic”, acesta neavând prerogative foarte importante. Poate ar fi trebuit, așa cum a sugerat Paula Romocean, ca treburile să fi fost rezolvate în discuții private…

Spre finalul ședinței, până la urmă, useriștii au făcut un compromis și au fost de acord cu numirea Roxanei Iliescu în „comisia pentru vânzarea spațiilor comerciale sau de prestări servicii ce cad sub incidența Legii nr. 550/14.10.2002”. Alături de aceasta, în comisie vor fi membri titulari și Rodica Militaru și Paula Romocean, ambele din USR. Membrii supleanți vor fi David Emanuel, de asemenea USR, și Ștefan Sandu, PNL. Inițial, useriștii propuseseră doi titulari și doi supleanți, iar liberalii, câte unul. Pentru a scăpa de un nou vot, PNL a renunțat la un titular, iar USR-ul la un supleant, astfel încât să fie respectate cerințele „Direcției Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse, Compartiment Spații cu altă destinație”, de a fi trei titulari și doi supleanți în total.

Comentarii

comentarii