Acasă Sport Rugby-ul juvenil poate renaşte pe Bega

Rugby-ul juvenil poate renaşte pe Bega

DISTRIBUIȚI

Timişul poate avea o şcoală adevărată de rugby, după modelele din Anglia şi Franţa
Ideea inedită a doi foşti rugbyşti timişoreni ar putea relansa sportul cu balonul oval în vestul ţării. Codruţ Nicorici şi Marian Marin au început un proiect extrem de ambiţios vara trecută. Au luat la pas şcolile timişorene şi au format o grupă de rugby, pentru copii cu vârste între 9 şi 14 ani. Acum vor mai mult. O şcoală adevărată de rugby, după modele din Anglia şi Franţa. Cei doi sportivi vor să reunească şi cele cinci cluburi de rugby de pe teritoriul judeţului şi să înfiinţeze o asociaţie judeţeană de rugby. Asociaţie pe care Timişul nu a avut-o vreodată.

Rugby-ul ca lecţie de viaţă…

Sportul golanilor practicat de gentlemani poate renaşte la Timişoara. Prim divizionara de rugby RCM Timişoara ar putea avea o pepinieră solidă, iar copiii ce se vor îndrepta spre sportul cu balonul oval pot primi, în primul rând, o lecţie utilă de viaţă. „Vrem, în primul rând, să-i formăm pe aceşti copii ca oameni adevăraţi. Rugby-ul este un sport dur, un sport care te învaţă multe despre viaţă. Suntem încă la început şi ne lipsesesc multe, dar nu vom abandona ideea. Vrem ca în 2-3 ani să facem o şcoală performantă de rugby, cu peste 200 de copii cu vârste între 9 şi 14 ani. Exact ca în Anglia sau Franţa”, spune Codruţ Nicorici, preşedintele Clubului Sportiv Warriors. Nicorici, alături de colegul său Marian Marin au reuşit să formeze până acum o grupă de 20 de copii pasionaţi de rugby. Dacă până nu demult, antrenamentele celor mai mici dintre rugbyştii bănăţeni aveau loc pe terenul din Ronaţ, din martie, şcoala de rugby se mută la Săcălaz.

Sportul pentru care niciodată nu există bani…

Autorităţile locale din comuna aflată la 10 kilometri de Timişoara au agreat ideea celor doi foşti sportivi de performanţă. Aici, micuţilor li s-a pus la dispoziţie terenul de fotbal din localitate. „Va fi greu cu transportul, dar sunt părinţi care vor neapărat ca şi copiii lor să facă rugby. Vrem să atragem investitori pentru ca centrul de excelenţă deschis la Timişoara să nu moară. Ar fi păcat pentru micuţii care fac orice sacrificii pentru a învăţa rugby”, susţine Marian Marin. Proiectul extrem de ambiţios al foştilor sportivi bănăţeni, pentru care banii nu înseamnă mare lucru, nu poate deveni viabil fără câţiva sponsori cu dare de mână. Situaţia rugby-ului timişorean a ajuns de cascadorii râsului, din cauza unor dificultăţi financiare uluitoare. Când RCM Timişoara câştiga Cupa Europei Centrale la rugby, sportivii timişoreni erau obligaţi ca în deplasări să-şi aducă sandwich-uri de acasă şi să mănânce la marginea drumului, din cauza lipsei totale de fonduri la club.

Comentarii

comentarii