Acasă Actualitate S-a redeschis Cărturești de pe Mercy. Palatul Emmer a fost restaurat, interiorul...

S-a redeschis Cărturești de pe Mercy. Palatul Emmer a fost restaurat, interiorul reamenajat

DISTRIBUIȚI

Librăria Cărturești s-a redeschis în Palatul Emmer de pe strada Mercy. Cărturești a deschis librăria din Palatul Emmer de pe strada Mercy în anul 2005. În 2020, în perioada pandemiei de COVID, magazinul a fost închis. Au trecut aproape patru ani până la redeschidere. Între timp palatul Emmer a fost frumos restaurat, iar cei de la Cărturești au reînoit interiorul.

„Am închis în timpul pandemiei, când toate librăriile Cărturești au fost închis, ulterior am intrat într-un proces de renovare. Mai întâi s-a renovat fațada, iar apoi ne-a luat și nouă un an și jumătate până să renovăm interiorul  – de la deschiderea din 2005 nu a mai fost nicio intervenție în spațiu – și să vedem exact cum vrem să ne întoarcem spre public. Focusul nostru e acum în zona de artă. Avem mai multe albume de artă care nu se regăsesc în celelalte magazine”, a spus Isabela Crețan de la Cărturești.

În spațiului de la etaj va funcționa ca pe vremuri o ceainărie, la care se adaugă cafea, dar se va bea și vin. La evenimentul de redeschidere a fost și bere, marca “Hamei x condei”, în stoc limitat.

Redeschiderea Cărturești Mercy a avut parte de un tur ghidat cu Adriana Babeți despre viața literară a orașului și berea lui Mercy, și un concert cu Makunouchi Bento.

Palatul Emmer a fost renovat

Palatul Emmer a fost construită în 1908 după planurile arhitectului László Székely. Este lipită de Casa Brück, creaţie a aceluiaşi arhitect. Stilul construcţiei este eclectic şi Art Nouveau. Ferenz Emmer a fost un negustor de pălării şi arme. În 1906, a obţinut autorizaţie de construire pentru un palat cu opt apartamente, 30 de camere, două spaţii comerciale şi două depozite. De la început, clădirea a fost gândită cu spaţii comerciale la parter, specific care s-a păstrat şi astăzi.

Comentarii

comentarii