Acasă Eveniment S-a rupt digul, la Lugoj, după o viitură de proporții istorice

S-a rupt digul, la Lugoj, după o viitură de proporții istorice

3662
DISTRIBUIȚI

La Lugoj, în județul Timiș, situația este dramatică. Încă de ieri se anunțau probleme serioase, apele fiind în creștere. S-au întărit malurile cu saci de nisip, situația a fost atent monitorizată, dar inevitabilul s-a produs. După o viitură cu nu a mai avut loc din 1929, digul s-a rupt în două locuri.

‘La iesirea din localitaea Lugoj, zona Pohalma Jabar – in digul de protecție s-au format 2 brese cu o lungime de aproximativ 30 m fiecare și o distanță intre cele două breșe de 100 m. În zona inundata se aflau 4 ferme de animale din care au fost evacuate: 22 persoane (10 adulți și 12 copii) si 100 bovine. De asmenea, 10 persoane s-au autoevacuat”, anunță ISU Banat.

Pe râul Timiș s-a atins vârful maxim de viitură în dreptul stației hidrometrice Lugoj, fiind depășită cota de pericol cu circa 1,5 metri. Nivelul apei a depășit cu 13 cm nivelul maxim istoric înregistrat în anul 2005. În acest moment, cotele sunt în scădere.

În cursul dimineții (ora 9.00), nivelul râului Timiș a depășit cota coronamentului digului aflat pe malul stâng, pe un sector aflat la circa 3 km în aval de localitatea Lugoj. În acest condiții, după trei ore, prin eroziune, s-au format două breșe (de circa 30 metri fiecare, situate la distanță de aprox.100 metri) prin care apa se scurge pe terenuri agricole, fără a fi inundate localități.

Preventiv au fost evacuate obiectivele socio-economice din zonă (două ferme). Tot în scop preventiv s-a oprit alimentarea cu apă dintr-un cartier din municipiul Lugoj.

Echipele Apele Române Banat intervin cu materiale și utilaje (3 buldoexcavatoare, 6 excavatoare, circa 70 de persoane, 2 motopompe în zona Pogăniș și Nădrag) pe sectorul Șag-Grăniceri, până la frontiera cu Serbia. Echipele de intervenție asigură tranzitarea în condiții de siguranță a viiturii formate pe râul Timiș.

Comentarii

comentarii