Acasă Actualitate S.O.S. patrimoniul cultural al Timișoarei

S.O.S. patrimoniul cultural al Timișoarei

DISTRIBUIȚI

Patrimoniul cultural al Timișoarei este prea puțin cunoscut atât de locuitorii orașului, cât și la nivel național. Orașul cu cele mai multe clădiri istorice – dar și cel cu cea mai mare degradare a clădirilor istorice – poate fi sprijinit și înțeles de comunitate prin inițiativele asociațiilor non-profit care luptă pentru o mai bună cunoaștere a lui.

Joi, 22 noiembrie 2018, în Sala CLUB din cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, de la ora 18:00, Asociația Prin Banat, prin proiectul Heritage of Timișoara, invită comunitatea la dialog. „Cum putem încuraja cât mai multe persoane să descopere și să aprecieze patrimoniul cultural? Încercăm, împreună, să răspundem acestei întrebări, în cadrul primei ediții de “Cultural Heritage <–> Community?”, un eveniment menit să faciliteze comunicarea între locuitorii orașului și specialiști în probleme de patrimoniu din întreaga țară. Ne dorim ca la aceste întâlniri să ia parte operatori culturali locali, instituţii care se ocupă cu gestiunea şi protejarea patrimonului cultural, specialişti în turism, arhitecţi, studenți arhitecți, istorici sau geografi. – transmite Alexandra Palconi, Președinte al Asociației Prin Banat.
Invitați: Eugen Vaida // Asociatia Monumentum și fondatorul Ambulanța pentru Monumente – proiect care își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps; Daniela Costea // Asociația ARCHÉ și reprezentantă Casino Rush – proiect destinat salvării Cazinoului din Constanța și includerea acestuia pe lista “7 Most Endangered” la Europa Nostra.
“Cultural Heritage <–> Community?” (I) este prima dintr-o serie de mini-conferinţe, cu invitaţi din ţară și din străinătate care implementează sau au implementat proiecte de intervenţie culturală cu accent pe patrimoniul cultural imobil, şi care presupun/au presuspus implicarea activă a comunităţii locale. Scopul întâlnirilor este atât crearea unui mediu favorabil schimbului de bune practici şi metode de implicare activă a comunităţilor în proiectele pe care aceştia le desfăşoară, cât şi iniţierea unor legături care pot fi mai apoi convertite în colaborări și parteneriate între participanţi. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
“Cultural Heritage <–> Community?” se desfășoară în cadrul Heritage of Timişoara, un proiect de intervenție culturală în cartierele istorice ale orașului, având ca scop promovarea patrimoniului cultural imobil, sensibilizarea opiniei publice asupra importanței conservării și protejării acestuia și încurajarea turismului cultural în cartierele istorice din Timișoara. 
Heritage of Timișoara este un proiect inițiat de Asociația Prin Banat. Ediția #HoT 2018 este dedicată cartierului istoric Iosefin și se desfășoară sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural 2018. Co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), Ordinul Arhitecților din România (prin timbrul de arhitectură), Primăria Municipiului și Consiliul Local Timișoara. Mai multe detalii despre proiect la adresa: www.heritageoftimisoara.ro 
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Comentarii

comentarii