Acasă Cultura Salonul Artelor Vizuale inaugurat, la Muzeul de Artă Timișoara. 113 pictori, la...

Salonul Artelor Vizuale inaugurat, la Muzeul de Artă Timișoara. 113 pictori, la ușa nemuririi

DISTRIBUIȚI

Duminică 19 decembrie, de la ora 18.00, Salonul Artelor Vizuale Timișoara 2021 a fost inaugurat de către Uniunea Artiștilor Plastici Timișoara, la Muzeul Național de Artă, din Piața Unirii nr. 1.

Acesta este cel mai longeviv eveniment plastic timișorean și a ajuns la a 91-a ediție.

Salonul a fost deschis de către Filip Petru, directorul MNA Timișoara, care a anunțat că creațiile artistice sunt expuse pe două paliere: parter și etajul II.

Cu acest prilej, Dana Constantin, curatoarea expoziției și președinta Uniunii Artiștilor Plastici Timișoara, a spus: ”Încheiem anul 2021 cu Salonul Artelor Vizuale și cu sărbătorile de iarnă. Este a 91 a ediție. Anul 1930 a fost data când s-a conturat în zona Banatului ideea de salon.

Filiala Timișoara a Uniunii Artiștilor Plastici a fost înființată în 1951. Avem o vechime foarte mare în activitatea artistică plastică. Generație peste generație și-a lăsat amprenta în ceea ce înseamnă creația și cercetarea artistică. Un salon reprezintă un eveniment artistic special, un spațiu colegial, în care ne întâlnim o dată pe an cu respectul cuvenit față de creația noastră pentru a comunica, a ne compara și a crea o stare de spirit dincolo de a fi împreună.

Salonul devine un spațiu deschis și provocator unde este expusă creația cea mai bună și recentă, venind în dialog sau contradicție cu lucrări diferite, stiluri diferite, tematici diferite, idei diferite. Astfel un salon ne oferă o imagine concentrată și reprezentativă cu ceea ce se întâmplă în atelierele pictorilor”.

Anul acesta au fost invitați pentru prima dată în istoria salonului timișorean 13 artiști vizuali de renume național și internațional, membri  în diferite filiale ale Uniunii Artiștilor Plastici din România și din București. Este vorba despre: Petru Lucaci, Alexandru Pasat, Chiuaru Mihai, Aurel Muresan, Felix Aftene, Liviu Nedelcu, Nicolae Moldovan, Radu Pulbere, Ioana Pulbere, Gheorghe Dican, Dumitru Serban, Laura Ghinea și Adrian Chira.

Ei se alătură celor peste 100 de artiști timișoreni care expun în cadrul salonului. Astfel, evenimentul nostru devine nu doar o oglindă a creației timișorene din ultimul an, ci oferă și o perspectivă mai amplă asupra a ceea ce înseamnă artele vizuale din România, la finalul lui 2021.

Conf. univ. dr. Gabriel Kelemen, vicepreședintele UAP Timișoara, a explicat:

”Salonul este un prilej de întâlnire a artiștilor vizuali și de bilanț. Aceasta este o expoziție în contextul acestei pandemii și arată o fază de incubare, de recluziune, de autoanaliză, de contemplare prin act creativ. Foarte mulți artiști folosesc griul, negru sau alte elemente care țin de această realitate tenebroasă care arată suferința translatată operei de artă. Am văzut tematici cu caracter expresionist, artă post-post modernă, artă post-modernă sau impresionistă, colaj sau ceramică. Aducerea acestor realizări artistice pe simeze este un act de atenție, de gentilețe, un prilej fabulos de a ne intersecta în opinii.

Tematica generală aduce aceste faze de tensiune interioară. Ce face artistul dacă este constrâns, ce face dacă ajunge la plafonare? Se vede acest efort enorm de a urca un milimetru sau doi metri. Vă felicit de acest efort de a fi împreună aici. Prezența aici la muzeu ridică ștacheta, creează identitate și de ce nu, nemurire. A ajunge la muzeu înseamnă a bate la ușa nemuririi”.

În cadrul Salonului Artelor Vizuale Timișoara 2021, expun artiștii membri ai UAP filiala Timisoara, dar au drept de participare și absolvenţii unei facultăţi sau universități  de artă, indiferent dacă au sau nu calitatea de membru al Uniunii Artiștilor Plastici România, precum și alți artiști membri UAPR din filialele din țară.

Juriul Salonului format din artiștii vizuali Daniela Constantin, Suzana Fântânariu, Gloria Grati, Gabriel Kelemen, Sorin Scurtulescu și Marius Jurca, a acordat anul acesta mai multe premii. Este vorba despre: Primus inter Pares, Premiul pentru tineret, Premiul juriului și Premiul juriului pentru tineret.

 

Comentarii

comentarii