Acasă Actualitate Șansă la viață pentru un copil! Doctorii din Timișoara au salvat viața...

Șansă la viață pentru un copil! Doctorii din Timișoara au salvat viața unui bebeluș intervenind când se afla încă în pântecele mamei sale

DISTRIBUIȚI

Doctorii din Timișoara au realizat o procedură care, practic, a salvat viața unui copil.

Cazul a fost monitorizat și tratat de dr. Bogdan Mureșan – medic primar ginecologie-obstetrică, specializat în medicină materno-fetală, în colaborare cu dr. Daniel Bran – medic primar ginecologie-obstetrică, după naștere preluând frâiele dr. Daniela Popescu, medic specialist neonatolog. Doctorii au realizat o transfuzie de sânge intrauterină pentru salvarea unui copil. Părinții cu RH-ul sângelui diferit, respectiv mama – negativ și tata – pozitiv, pot sta liniștiți cu privire la soarta unei sarcini deoarece datorită posibilităților tehnice și competențelor medicale fătul se poate dezvolta normal până la naștere, iar, ulterior, copilul poate fi sănătos. Dr. Bogdan Mureșan a relizat o serie de transfuzii de sânge fătului (mai exact masă eritrocitară – concentrat de celule roșii sangvine, de la Centrul Regional de Transfuzie Sangvină Timișoara) diagnosticat cu anemie severă, începând cu săptămâna 23, iar mama a reușit, astfel, să ducă sarcina până în săptămâna 37, termenul optim pentru nașterea în cele mai bune condiții a copilului.
“Când părinții au RH-ul sângelui diferit și mama obligatoriu Rh negativ, corpul mamei este capabil să producă anticorpi împotriva celulelor roșii din sângele fătului, pe care le distruge, determinând anemie fetală. La rândul lui, fătul se apără și luptă cu anticorpii mamei, dar cu eforturi foarte mari care, în timp, duc la hidrops fetal (o stare terminală caracterizată prin acumularea de lichid în exces în diverse compartimente extravasculare) și, ulterior, la oprirea în evoluție a sarcinii. Dacă totuși ajunge la termen, copilul are alte probleme care-l supun unor intervenții medicale complexe, cu succes limitat (altfel spus, mortalitatea copiilor născuți cu hidrops este foarte mare). Deseori, copilul născut are handicapuri și în scurt timp, poate deceda în ciuda efortului medical de a-l salva. Viitoarele mame care află că au RH-ul negativ (partenerul cu Rh pozitiv) trebuie să știe că toate aceste lucruri se pot rezolva prin transfuzia de sânge intrauterină, o procedură posibilă și în câteva centre din România. Mesajul pe care doresc să-l transmit este ca un cuplu, din proprie inițiativă, să întrebe despre acest tip de procedură. Este șansa unui copil sănătos”, a spus dr. Bogdan Mureșan. Mihai îl cheamă pe copilul venit pe lume, care a beneficiat de acest tratament în bura mamei sale.

 

Comentarii

comentarii