Acasă Cultura „Săptămâna Mondială a Acceptării Autismului 2024” marcată la Muzeul Național de...

„Săptămâna Mondială a Acceptării Autismului 2024” marcată la Muzeul Național de Artă din Timișoara (MNArT)

DISTRIBUIȚI

În cadrul Săptămânii Internaționale a Acceptării Autismului ne bucurăm de vizita unui nou grup din partea Fundației „Pentru Voi”. Turul ghidat oferit de Muzeul National de Artă Timișoara are ca subiect vizitarea expoziției „Paula Modersohn-Becker şi colonia de artişti din Worpswede. Desene și grafică (1895 – 1906)”.

Prin intermediul turului ghidat la muzeu în perioada Săptămânii Mondiale a Acceptării Autismului, MNArT promovează expoziția „Paula Modersohn-Becker şi colonia de artişti din Worpswede. Desene și grafică (1895 – 1906)” și dorește să contribuie la: contestarea stereotipurilor sociale îndreptate către persoanele cu autism sau cu tulburări din spectrul autist; combaterea stigmatizării acestor personae; susținerea drepturilor persoanelor cu autism; creșterea calității vieții iubitorilor de artă, printre care se numără și persoanele cu autism sau cu tulburări din spectrul autist.

Expoziția „Paula Modersohn-Becker şi colonia de artişti din Worpswede. Desene și grafică (1895 – 1906)”, de la Muzeul Național de Artă Timișoara, aduce în prim plan lucrările pictoriței Paula Modersohn-Becker, alăturate operelor artiștilor comunității din Worpswede: Otto Modersohn, Fritz Mackensen, Hans am Ende, Fritz Overbeck, Heinrich Vogeler.

Concepută ca expoziție itinerantă de curatorul german Wulf Herzogenrath pentru ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), expoziția ”Paula Modersohn-Becker şi colonia de artişti din Worpswede. Desene și grafică 1895 – 1906” este configurată și contextualizată  în spațiile Muzeului Național de Artă Timișoara de curatoarele Andreea Foanene și Teodora Talhoș. Lucrările expuse oglindesc legăturile strânse din interiorul coloniei de artiști de la Worpswede, un loc pitoresc din nordul Germaniei, marcat de o geografie dificilă și de un climat neprietenos. Artiștii care au trăit și lucrat împreună acolo au dezvoltat relații simbiotice, prin care s-au susținut și inspirat reciproc. Trecerea dintre secole a creat un moment de tranziție și în artă: mai multe curente iau naștere sau se transformă radical (Impresionism, Art Nouveau, Expresionism), multe dintre aceste schimbări fiind vizibile în lucrările din expoziție.

Expoziția este deschisă până pe 21 aprilie, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00, muzeul punând la dispoziția publicului până la sfârșitul perioadei expoziționale, două tururi ghidate gratuite pe săptămână, în zilele de joi, ora 17.00 și sâmbătă ora 11.30. La acestea pot participa maximum 20 pers/ grup, cu înscriere telefonică în prealabil, la 0734 775 554 .

 

Comentarii

comentarii