Acasă Administraţie Săptămâna viitoare se face dezinsecție la Timișoara. Dimineața și seara, din aer,...

Săptămâna viitoare se face dezinsecție la Timișoara. Dimineața și seara, din aer, iar noaptea, la sol

DISTRIBUIȚI

Săptămâna viitoare, de luni până vineri, 10 – 16 mai, la Timișoara se face dezinsecție, atât la sol, cât și din aer. Firma Coral Impex, cea cu care are primăria a prelungit în urmă cu două zile contractul, va executa tratamente de dezinsecție terestră, în intervalul orar 21.00- 5.00, și tratamente de dezinsecție aeriană, în intervalul orar 6.00-10.00 și 17.00-21.00 .

Vor fi folosite două substanțe: Cymina Plus, având substanţă activă Cipermetrin, pentru combaterea ţânţarilor adulţi, pentru activitatea  de dezinsecție aeriană și pentru activitatea de dezisecție terestră; Vectobac WG, având substanţă activă Bacillus thrugiensis subsp. israelensis, pentru combaterea larvelor, pentru activitatea de larvicidare.

„Crescătorii de albine sunt rugaţi ca în perioada menţionată să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor, respectiv scoaterea stupilor de albine în afara ariei de stropire; în caz contrar Primăria Municipiului Timișoara și SC Coral Impex sunt absolvite de orice responsabilitate. Menționăm că subsțantele utilizate sunt avizate de Ministerul Sănătății”, transmit reprezentanții Direcție de Mediu din primărie.

Cetăţenii sunt rugați să evite să treacă sau să stea în zona de acţiune a utilajelor în timp ce acestea pulverizează soluţii de combatere a ţânţarilor şi a larvelor acestora, pentru a evita eventualele incidente neplăcute. De asemenea, pentru ca tratamentele să aibă o eficienţă ridicată, municipalitatea face un apel la timișoreni să își facă curățenie în gospodăriile proprii şi să efectueze lucrările de combatere a muştelor, a ţânţarilor şi a altor insecte producătoare de disconfort .

Apelul primăriei, însă, nu este tocmai o rugăminte în adevăratul sens al cuvântului, cei care nu iau măsuri pentru eliminarea insectelor producătoare de disconfort riscând amenzi. Prezentăm prevederile HCL nr. 371/2007 modificată şi completată, cap. VI, Reglementări privind combaterea vectorilor – rozătoare, insecte, dăunători – pe raza Municipiului Timişoara, art. 24:

„constituie contravenţie şi se sancţionează contravenţional cu amendă de la  500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte:

  1. a) neefectuarea, înainte de începerea lucrărilor de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie, a lucrărilor de salubrizare şi igienizare a spaţiilor proprii de depozitare a deşeurilor menajere, a spaţiilor interioare şi exterioare din jurul clădirilor;
  2. b) neefectuarea lucrărilor de deratizare şi dezinsecţie imediat ce se constată apariţia de rozătoare (şoareci, şobolani) şi/ sau insecte (ţânţari, muşte, gândaci), etc;
  3. c) neexecutarea lucrărilor de deratizare, dezinfecţie sau dezinsecţie, odată cu acţiunile organizate şi coordonate de Primăria Municipiului Timişoara, prin operatori în domeniu;
  4. d) neluarea măsurilor de combatere a dăunătorilor din spaţiile verzi;
  5. e) executarea unor lucrări de dezinsecţie sau aplicarea de pesticide fără autorizare precum şi a substanţelor care afectează insectele polenizatoare”.

„În cazul în care condițiile meteorologice vor impiedica desfășurarea acestei acțiuni, perioada de efectuare a activității de dezinsecţie va fi prelungită”, transmite, în final, directorul executiv al Direcției de Mediu, Adrian-Amedeo Bere-Semeredi.

Comentarii

comentarii