Acasă Actualitate Scandalul gazelor de șist: Zeci de primari din vestul țării, revoltați după...

Scandalul gazelor de șist: Zeci de primari din vestul țării, revoltați după ce o firmă din Ungaria a cumpărat teren prin intermediul avocaților

1476
DISTRIBUIȚI

Scandalul exploatării gazelor de șist din vestul țării se reia după mai bine de 5 ani. Zeci de primari din Arad s-au întâlnit să stabilească ce vor face după ce o firmă din Ungaria a cumpărat nouă hectare de teren aproape de graniță. Oamenii se tem că forările prin metode neconvenționale le-ar putea afecta terenurile și pânza freatică. De cealaltă parte, reprezentanții firmei din Ungaria neagă toate acuzațiile.

O firmă din Ungaria le-a cerut în 2015 mai multor proprietari de terenuri de la graniță să le permită să facă prospecțiuni pe parcelele lor. Insistențele firmei au creat suspiciuni: oamenii s-au speriat că firma ar viza de fapt exploatarea de gaze de șist. Localnicii au înființat Asociația pentru salvarea Câmpiei de Vest și au dat în judecată investitorul maghiar.

Florin Bornea, avocat: ”Asociația pentru salvarea Câmpiei de Vest: Noi am reușit din 2015 de când țin procesele să-I ținem în loc.

Acum, oamenii au aflat că firma din Ungaria a reușit să cumpere nouă hectare de teren în Curtici și Dorobanți, prin intermediul unei firme de avocatură”.

Bogdan Ban, primarul din Curtici: ”Prima oară a venit pe o firmă de avocați care a făcut un contract fiduciar.”

Erika Korondi Josza, primarul localității Dorobanți: ”Au cumpărat teren 3,74 hectare și au venit să depună dosarul pentru certificatul de urbanism, pentru forare și explorare.”

Ardelean Hannelore, secretarul primăriei Dorobanți: ”Nimeni nu și-ar fi dorit ca pământul lui să fie primul pe care se vor instala aceste sonde, care se presupune că vor afecta toată agricultura din zonă și vor afecta viitorul copiilor.”

Oamenii susțin că substanțele folosite în timpul forărilor ar putea contamina pânza freatică.

Ciprian Otlăcan, primarul din Macea: ”Apa freatică la noi e la doi metri jumate, deja dăm de apă și ne e teamă tuturor.”

Dimitrie Musca, președintele combinatului agroindustrial Curtici: ”Este crimă și pedeapsă. Aceste pământuri au fost păstrate și au produs pentru oameni și pentru semenii noștri de o viață întreagă. Acum să le distrugem și să facem sonde.”

Reprezentanții firmei maghiare au răspuns printr-un mesaj că nu au vizat niciodată sa extragă gaze de șist din județul Arad: „Panfora Oil & Gas nu caută gaze de șist. {…} Am semnat un acord cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale ale cărui prevederi legale NU includ nicio activitate legată de gaze de șist. {…} În cadrul operațiunilor de explorare pentru identificarea resurselor de gaze convenționale existente, Panfora Oil & Gas a achiziționat câteva suprafețe de pământ în zonă pentru a realiza forajele necesare. Achiziționarea s-a făcut prin intermediar pentru că Panfora nu are experiența și expertiza necesară acestor operațiuni”.

Reprezentanții companiei din Ungaria susțin că au cumpărat acele loturi tocmai pentru a nu afecta activitatea fermierilor, astfel încât operațiunile de explorare să nu aibă vreun impact asupra culturilor agricole.

Sursa: digi24.ro

Comentarii

comentarii