Acasă Actualitate Scriitorii se revoltă! UST nu va părăsi sediul din Timișoara

Scriitorii se revoltă! UST nu va părăsi sediul din Timișoara

1176
DISTRIBUIȚI

Scriitorii din Timișoara s-au reunit, marți 6 octombrie, în Piața Sfântul Gheorghe, revoltați că prin demersuri neștiute și fără să fie informați, au fost scoși din sediul de pe strada Pacha nr. 1, etajul 1, printr-o decizie a Curții de Apel Craiova, din 24.07. 2020, iar ei au fost anunțați după mai mult de două luni, la sfârșitul lunii septembrie, când li s-a cerut să și părăsească urgent clădirea.

Mesajul scriitorilor a fost clar și hotărât: ”Nu vor să părăsească sediul!”

”Noi nu vom pleca! Acesta este mesajul pe care îl trimitem și somăm Primăria Timișoara să găsească soluții, deși zarurile au fost aruncate. Somăm Primăria Timișoara pe care o acuzăm de incompetență  și iresponsabilitate, sub administrația Robu, astfel, să rezolve această problemă, mai ales că în zonă sunt foarte multe spații goale”, este mesajul scriitorilor din Timișoara, prin vocea prof. univ. dr. Mircea Mihăeș, redactor-șef al revistei Orizont.

Prof. univ. dr. Cornel Ungureanu, președintele US Timișoara, a adăugat:

”Aici e sediul Uniunii Scriitorilor din Timișoara și al revistei Orizont de 71 de ani. E un spațiu de patrimoniu al Timișoarei, al Banatului al României. Trebuie să respectăm scriitorii, acest spațiu istoric, așa cum respectăm orașul, așa cum ne respectăm țara”.

Cu acest prilej, UST a ridicat câteva întrebări de la care așteaptă răspunsuri urgente de la Primăria Timișoara.

Decizia irevocabilă este din  iulie 2020, iar UST a fost informată, în 30 septembrie, după mai mult de două luni. De ce în acest interval și de ce atunci când au fost anunțați scriitorii au și fost somați să plece din spațiu cu celeritate?

”Noi, scriitorii, vrem să vedem acel dosar prin care s-a desfășurat toată această acțiune care s-a întins pe cel puțin 10 ani. Se pare că e un proces care a început în 2001 -2002 și a luat o altă turnură în 2009 -2010 și a fost finalizat în iulie 2020.

Am vrea să aflăm dacă în această lungă serie de procese Primăria Timișoara a fost reprezentată și s-a apărat în instanță. Am vrea să știm cine au fost acei avocați? Care au fost mandatul cu care au pledat și vrem să știm dacă lucrurile stau așa cum se susține de către primărie, de către domnul Nicolae Robu, că niciodată din primăria nu a pornit înspre judecătoria din Craiova un act prin care acest spațiu să fie atribuit”, a atenționat prof. Mihăeș.

UST mai atrage atenția că, în aceste condiții, se poate vorbi că scriitorii se află în plină paranormalitate, cu tot cu sediul lor.

”Îmi închipui că un judecător din Craiova a întins mâna peste trei județe și a pus degetul exact pe acest spațiu al Uniunii Scriitorilor din Timișoara.

Etajul pe care se află UST conține și alte sedii. Acestea nu au fost atinse. În mod chirurgical a fost decupat acest spațiu care adăpostește sediul UST și revista Orizont. Se pare niște instituții destul de incomode nu știm exact pentru cine.

Poziția noastră este un refuz foarte clar pe care îl facem acum public de a părăsi acest spațiu. Nu e vorba de scriitori ca persoane, ci ceea ce reprezentăm, adică 70 de ani de istorie culturală a Timișoarei. Revista Orizont nu reflectă numai creațiile ale scriitorilor, ci număr de număr vorbește despre cultură în general: teatru, muzică, litere, cinematografie etc.”, este mesajul Uniunii Scriitorilor din Timișoara, transmis, marți 6 octombrie 2020.

Comentarii

comentarii