Acasă Eveniment Se face reevaluarea unor persoane cu handicap

Se face reevaluarea unor persoane cu handicap

DISTRIBUIȚI

Are loc reevaluarea persoanelor adulte cu handicap, ca urmare a recomandărilor cuprinse în documentele întocmite în urma unor acţiuni de control sau în cazul eliberării unor certificate de încadrare în grad de handicap fără respectarea prevederilor legale
Persoanele cu handicap au făcut, de multe ori, mult mai multe decât cei de lângă ele, indiferent de domeniu. Şi-au depăşit atât limitele lor, cât şi pe ale semenilor. Dar sunt unii care beneficiază de ajutor de handicap şi nu au nimic, nici o boală, dar au hârtia la mână şi beneficiază de indemnizaţie. Şi în Timiş s-au văzut orbi care conduc maşina sau citesc ziarul. S-au făcut controale şi se vor face reeavluări în aceste cazuri şi nu numai… Consilierilor judeţeni li se propune încheierea unui Protocol de colaborare cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, pentru desfăşurarea procedurii de reevaluare a persoanelor adulte cu handicap din judeţul Timiş, Proiectul privitor la acest lucru se va afla pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de plen. Mai precis, se doreşte o colaborare pentru procedura de reevaluare a persoanelor adulte cu handicap, ca urmare a recomandărilor cuprinse în documentele întocmite în urma unor acţiuni de control dispuse prin ordin al ministrului Muncii sau în situaţia în care se sesizează din oficiu în cazul eliberării unor certificate de încadrare în grad de handicap fără respectarea prevederilor legale. Rolul părţilor semnatare ale protocolului este de a facilita accesul specialiştilor din domeniul medicinei, al psihologiei, al asistenţei sociale, desemnaţi de către Comisia Superioară, precum şi a persoanelor cu handicap supuse reevaluării în unităţi sanitare specializate, care să poată oferi o diagnoză corectă a situaţiei. Protocolul se încheie pe o perioadă de un an, dar poate fi prelungit. Ministerul Muncii va transmite informări instituţiilor abilitate privind numărul persoanelor ce trebuie reevaluate ca urmare a recomandărilor cuprinse în documentele întocmite în urma unor acţiuni de control dispuse prin ordin al ministrului Muncii sau a sesizărilor din oficiu ale comisiei, atunci când au fost eliberate certificate de încadrare în grad de handicap fără prevederi legale.

Cazul orbilor de la Racoviţa

De altfel, nu demult, în judeţul Timiş, la Racoviţa, s-a semnalat un caz unde o sută de persoane sufereau de aceeaşi boală – erau orbi. Totuşi, unii aveau carnet de conducere şi citeau ziare. Aceştiau primeau ajutor social. Consiliul judeţean va trebui să nominalizeze şi o persoană din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap, care să menţină contactul cu ministerul în ceea ce priveşte reevaluarea persoanelor adulte cu handicap.

 

Comentarii

comentarii