Acasă Actualitate Se lucrează pe zi şi pe noapte, inclusiv sâmbăta şi duminica, la...

Se lucrează pe zi şi pe noapte, inclusiv sâmbăta şi duminica, la Centrul de Mari Arşi de la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Doctoul Pancev Taskov, medic primar chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, coordonator al Centrului de Mari Arşi care se construieşte la Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara, a anunţat că se lucrează atât ziua, cât şi noaptea, dar şi în zilele de sâmbătă şi duminică pentru finalizarea proiectului. 

”Lucrurile se mişcă destul de repede, se lucrează pe zi şi pe noapte, inclusiv sâmbăta şi duminica. Construcţia avansează cu paşi repezi. Proiectul prevede 6 boxe pentru pacienţi critici de terapie intensivă, individuale, 6 boxe pentru post critici, 5 pentru pacienţii care necesită intervenţii de chirurgie plastică şi reconstrucţie. În cadrul acestui centru este dedicată şi o sală pentru pacienţii doar cu arsuri”, a declarat Pancev Taskov, luni seară, la Medika TV.

Întrebat dacă această capacitate este suficientă, medicul a spus că nu este, dar reprezintă, totuşi, un pas înainte în acest domeniu.

”Suficient cu siguranţă nu este, dar trebuie să ne gândim că orice început începe cu paşi mărunţi”, a declarat medicul.

Întrebat, de asemenea, cum va fi personalul medical în noul Centru de Mari Arşi, Pancev Taskov a răspuns că actualul personal a fost instruit în străinătate, dar că, cu siguranţă, va fi nevoie de şi mai mult personal.

”Este nevoie de un personal dedicat. Toată organigrama care se desfăşoară la Centrul de Arşi, în mare parte personalul a fost instruit în străinătate. Cu siguranţă e nevoie de personal dedicat. (…) Este prevăzută organigrama în Ordinul ministeral care ar trebui să sufere modificări. Pe ce avem acum dispunem de 6 medici de chirurgie plastică, 4 medici de ATI, 23 de asistente medicale, 10 brancardieri şi 15 infirmiere. Un pacient ars reprezintă mai mult decât o simplă traumă (…) Această organigramă prevede un necesar de 1-2  asistenţi pe pacient. Organigrama va trebui reorganizată şi vor trebui deschise concursuri pentru posturi noi”, a precizat Pancev Taskov.

Investiţia de la Spitalul Judeţean Timişoara constă în construirea unei clădiri noi, în care să funcţioneze integrat Centrul de Arşi, compus din 6 paturi pentru mari arşi, 6 paturi pentru arşi intermediari şi post-critici şi 5 paturi pentru microchirurgie şi chirurgie reconstructivă; secţia ATI cu 27 paturi; blocul operator cu 25 de săli de operaţie; spaţii conexe (Sterilizare, Farmacie, spaţii administrative şi logistice, spaţii tehnice, etc.) şi un heliport. De asemenea, va functiona şi UPU-SMURD cu 58 de posturi.

Valoarea investiţiei este de 66 milioane de euro, iar durata de execuţie este de 26 de luni.

Finanţarea este asigurată în cadrul proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar finanţat din Acordul de Împrumut nr 8362 dintre Guvernul României şi Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD).

Comentarii

comentarii