Acasă Politica Secretele succesului politic, în dezbatere la Timişoara

Secretele succesului politic, în dezbatere la Timişoara

DISTRIBUIȚI

dezbatere robu melescanu ardelean

Sâmbătă, 26 aprilie, la Timişoara a avut loc Congresul de Leadership Politic, organizat de senatorul PNL Ben-Oni Ardelean, secretarul Comisiei de Politică Externă din Senatul României. Evenimentul s-a desfăşurat la Centrul Regional de Afaceri, tematica fiind „Excelenţă şi responsabilitate în arena publică”.

Congresul de Leadership Politic – Timişoara 2014 a adus împreună lideri din diferite domenii ale sferei publice: politică, administraţie, afaceri, educaţie, ONG-uri, mass-media şi religie, în total peste 250 de persoane care au asistat la sesiunile de comunicări şi la workshop-uri.

Preşedintele PNL Timiş, primarul Nicolae Robu, a vorbit despre cum a ales să intre în politică, dar şi ce trebuie să facă o persoană care se află în prim-planul opiniei publice pentru a rămâne în atenţia cetăţenilor: să muncească foarte mult şi în echipă, să se informeze direct de la sursă, să reziste în faţa grupurilor de presiune opozante, să consulte permanent opinia populaţiei. „Un lider trebuie sa muncească mai mult decât oricine, iar ca volum de timp dedicat trebuie să fie un exemplu”, a subliniat Nicolae Robu.

Analistul politic Cristian Pîrvulescu, decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice din SNSPA, a ales să aibă un discurs legat de rolul politicii în viaţa oamenilor. Pîrvulescu a opinat că politicienii de astăzi se uită prea mult în sondajele de opinie şi prea puţin la ceea ce trebuie de făcut.

congres6

Invitatul special al evenimentului, Larry Ross (SUA), a legat schimbările politice de după căderea comunismului de normalitatea la care ţintim în vremurile actuale. „Liderii trebuie să aibă calitatea de a ridica o națiune. Dacă vrei să fii un lider care să aduci un impact în lumea ta, în diferite zone, trebuie să ai integritate în rolul pe care ți l-ai asumat. Păcatul de neiertat este ipocrizia, să acționezi împotriva unui set de valori pe care nu îl respecți. A doua calitate a unui lider este siguranța personală, emoțională, care înseamnă să accepți și să știi cine ești. A treia calitate a unui lider este simțul prioritizării, puterea de a separa lucrurile importante de cele neimportante. Așadar, un lider trebuie să aibă credință și valori, iar ce spune să și facă”, a spus Ross.

Teodor Meleșcanu, directorul Serviciului de Informații Externe (SIE), a continuat teoria profilului unui lider, adăugând că un conducător trebuie să aibă capacitatea de a transpune în actul de guvernare interesul cetățenilor, trebuie să stăpânască arta de a negocia, să fie capabil să mobilizeze și să îndrume oamenii pentru a se atinge obiectivele, să aibă capacitatea de a proiecta niște schimbări în societate, să poată face compromisuri fără a se compromite și mai ales să nu facă exces de orgoliu în politică. „Liderii politici ar trebuie să fie profesioniști, să se profesionalizeze pentru a fi capabili de performanță în activitatea politică și în procesul de guvernare. Când intri în politică, trebuie să accepți că renunți la ce făceai înainte. (…) Ocupația de lider nu se învață la facultate, ci o înveți cu un maestru, zi de zi, cu multă ambiție și perseverență pentru a continua până la stadiul pe care ți-l dorești”, a spus Meleșcanu.

Daniel Barbu, senator din partea Partidului Național Liberal, fost ministru al Culturii, a completat, în discursul său, o calitate în plus pentru un lider: să aibă puterea de a privi realitatea în față și de a și spune concret care este realitatea. Vasile Boari, profesor universitar la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, i-a sfătuit, la rândul său, pe politicieni să învețe de la marii maeștrii ai politicii.

congres Larry Ross

„Sperăm că acest eveniment de o zi să rămână un punct de referință în ceea ce privește perspectiva dobândită asupra sferei publice, politică și leadership. Vorbitorii în sesiunile plenare și workshop-uri au fost personalități marcante în sfera publică, având o bogată experiență și expertiză pe domeniile pe care au conferențiat. O caracteristică principală a întrunirii a fost networking-ul. Considerăm că este esențial ca oamenii de bine să construiasă o Românie moderna, prosperă și puternică”, a spus organizatorul evenimentului, senatorul liberal Ben-Oni Ardelean.

După sesiunile de comunicări, evenimentul a continuat cu opt workshop-uri, pe teme cum ar fi legitimitatea și reprezentarea partidelor politice în context contemporan, reinterpretarea obiectivelor și valorilor în abordarea politic, modele contemporane în management politic, redefinirea culturii politice, etică și pragmatică în leadership-ul politic, comunicare politică și leadership.

Comentarii

comentarii