Acas─â Eveniment Senatorii UMF, paradoxuri la alegeri

Senatorii UMF, paradoxuri la alegeri

408
DISTRIBUIȚI

Interviu cu prof. univ. dr. Sorin Pescariu, ┼čeful clinicii de Cardiologie de la Institutul de Cardiologie din Timi┼čoara Cum califica┼úi alegerile de joi pentru noul Senat al UMF?
├Än fapt, vot adev─ârat a avut loc doar la nivelul departamentelor care ╚Öi-au desemnat mai multi candida╚Ťi dec├ót num─ârul de reprezentare stabilit pentru fiecare departament. Pentru majoritatea departamentelor acest vot  general ╚Öi secret a fost o formalitate, ├«ntruc├ót pentru dou─â locuri ├«n Senat au fost desemna╚Ťi s─â candideze ╚Öi evident au c├ó╚Ötigat doi reprezentan╚Ťi.

A existat un regulament care s─â prevad─â acest lucru? Cine l-a impus?
S-a alc─âtuit un regulament de vot care a stabilit o norm─â de reprezentare ├«n Senat pentru fiecare departament al UMF: pentru majoritatea departamentelor norma a fost de dou─â locuri ├«n Senat, respectiv minim un loc. S-a stabilit c─â pentru aceste dou─â locuri pot candida din partea fiec─ârui departament maxim cinci cadre didactice, desemnate ├«n urma alegerilor la nivelul fiec─ârui departament. Toate bune ╚Öi frumoase. Dar aici actuala conducere a UMF a introdus ├«n regulamentul de vot  la nivelul departamentului o prevedere ca numai cei care ob╚Ťin 50% plus unu din primul tur de vot s─â poat─â participa la votul ulterior general de la nivelul ├«ntregii universit─â╚Ťi. Personal m-am opus la aceast─â gril─â, ├«n opinia mea limitativ─â ╚Öi neconform─â cu legea. 

Ce spune legea?
Legea prevede reprezentarea ├«n Senat pe „cote p─âr╚Ťi”, adic─â doi ├«n cazul nostru, dar nu limiteaz─â accesul cadrelor didactice care vor s─â candideze. Am sus╚Ťinut c─â normal ar fi ca regulamentul intern de alegeri s─â prevad─â ca la „votul universal, direct ╚Öi secret” (am citat din Legea ├Änv─â╚Ť─âm├óntului) s─â participe m─âcar primii 5 candida╚Ťi vota╚Ťi la nivelul departamentului.  Evident c─â nu am fost ascultat ╚Öi astfel s-a ajuns ca ╚Öi actualele alegeri s─â semene izbitor cu cele din ultimii 20 de ani, adic─â s─â fie o formalitate, cu doi candida╚Ťi pentru 2 locuri. Cu doar c├óteva excep╚Ťii. Prin urmare,  putem considera c─â num─ârul cel mai mare de voturi l-au ob╚Ťinut cei care au c├ó╚Ötigat un loc ├«n Senat av├ónd ├«n concret cele mai pu╚Ťine voturi. De ce? Pentru c─â doar acei candida╚Ťi au fost ale╚Öi dintre mai mul╚Ťi candida╚Ťi (2-5) ╚Öi nu 2 din 2. Dac─â privi╚Ťi lista cu rezultatele finale ve╚Ťi vedea c─â am dreptate.   

 

Comentarii

comentarii