Acasă Cultura Serbia – o țară cu inima caldă și primitoare – s-a prezentat...

Serbia – o țară cu inima caldă și primitoare – s-a prezentat în centrul Timișoarei

DISTRIBUIȚI

sarbii in centruSerbia este țara cu inima caldă și primitoare, cu o natură frumoasă și cu un bogat patrimoniu cultural istoric. Diversitatea sa este reflectată în orașe aflate în plină expansiune, festivaluri populare, stațiuni turistice și hoteluri moderne, complexe etno-culturale, sate încărcate de tradiție și produse alimentare superdelicioase.
Astfel, joi 8 iunie, pentru a-i convinge pe bănățeni de existența acestor minunății, Organizaţia de Turism a Serbiei, împreună cu Organizaţiile de Turism din orașele Zlatibor, Kopaonik, Veliko Grădişte, Lucani şi Guca, a organizat o mare demonstrație culinară și folclorică, chiar în Piața Victoriei, în centrul Timișoarei, prezentând cele mai atractive obiective turistice și cele mai importante stațiuni din țara vecină și prietenă, într-un proiect vizionar unic.
În ultimii ani, Serbia a reușit să atragă foarte mulți turiști nu numai din România, ci din întreaga lume. Țara vecină a devenit una dintre destinațiile turistice cu cea mai rapidă creștere din Europa, iar numărul vizitatorilor să se mărească în fiecare an. Numărul persoanelor din România care a fost în Serbia a crescut în 2016 cu 22%, comparativ cu 2015. În 2016, Serbia a fost vizitată de 53.053 de români, iar numărul cazărilor a fost de 114.921. În primele trei luni ale anului 2017, țara vecină și prietenă a fost vizitată de 10.190 de turiști, cu 12% mai mult, iar numărul cazărilor a fost de 31.371, cu 5% mai mult.
Belgradul oferă tuturor o experiență unică, o ofertă culturală bogată, locuri atractive, iar turiștii pot participa la numeroase evenimente, festivaluri și concerte estivale. Novi Sad este al doilea oraș ca mărime din Serbia. În 2021 va deveni Capitala Culturală Europeană, alături de Timișoara, și va fi primul oraș din afara Uniunii Europene caruia i se oferă această oportunitate. Pe muntele Zlatibor, pe lângă schi, turiștii pot vizita satul etno-cultural Sirogojno, muzeu unic în aer liber. Clădirile sunt autentice și mobilate ca în trecut, aproximativ 50 de cabane originale din Zlatibor conservă patrimoniul spiritual al satelor sârbești din zonele montane. Pentru numeroși vizitatori ai muzeului a fost realizată o clădire separată pentru relaxare, odihnă și refacere. Muzeul este deschis în fiecare zi și este vizitat anual de 100.000 de persoane.
Raska este situată în partea de sud-vest a Serbiei și este un loc unde se intersectează trei râuri și două masive muntoase. Este ascunsă între Kopaonik și Golija, în valea în care râul Trnavska se varsă în Raska, iar un pic mai departe, Raska în Ibar. Guca, pe lângă Festivalul trompetelor, este cunoscut și prin Muzeul trompetelor, Monumentul trompetistului, cimitirul sf. Arhanghel Gabriel, Muzeul unic al monumentelor de pe marginea drumului și pietrele funerare din curtea școlii elementare. Ivanjica este situată în partea de sud-vest a Serbiei și este o stațiune cu aerosoli. Se evidențiază conacele din Ivanjica, Golija, Pensiunea Obradovic, Vila Angelina, Darul lui Golija și multe altele. Leskovav este cunoscut pentru cele mai bune produse alimentare și cea mai frumoasă natură, vizitați Leskovac, un oraș cunoscut pentru cel mai bun grătar și ardei iute și locul de naștere al împăratului Iustinian. Vârșeț este unul dintre cele mai frumoase orașe ale Serbiei și din Voivodina, un oraș nobiliar vechi, cu clădiri din secolele 18 -19, construite în stil baroc și neoclasicist. Acest oraș este bogat în stiluri arhitecturale, înconjurat de păduri verzi, podgorii și câmpuri de cereale. Distanța de granița cu România este de 14 km. “Haideți, vizitați-ne frumusețile minunatei noastre țări –Serbia, fiindcă ofertele de nerefuzat ale noastre se împletesc cu ospitalitatea, rafinamentul produselor culinare, cu muzică bună şi spectacolul dansului”, a fost mesajul vecinilor noștri, joi 8 iunie, lansat către bănățeni, din Piața Victoriei Timișoara.

Comentarii

comentarii