Acasă Actualitate Sfânta Scriptură în Biserică și Istorie – dezbatere internațională la Timișoara

Sfânta Scriptură în Biserică și Istorie – dezbatere internațională la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara, în colaborare cu Mitropolia Banatului, organizează în zilele de 11, 12 și 13 noiembrie 2021 simpozionul internațional de exegeză biblică, ediția a doua: „Sfânta Scriptură în Biserică și Istorie”.

Deschiderea oficială va avea loc online, vineri 12 noiembrie, de la orele 09:00. Sesiunile se vor desfășura, ulterior, de asemenea, în mediul online. În ajunul simpozionului, joi 11 noiembrie, de la orele 17:00 va avea loc lansarea volumului Fides quae per caritatem operatur. Lucrările Simpozionului Internațional de Exegeză Biblică, Timișoara, 12–13 noiembrie 2020, editat de Pr. Ioan Mihoc și Pr. Iosif Stancovici.

Exegeza, regina studiilor biblice, este întotdeauna fondatoare, nu numai pentru disciplinele biblice, ci și pentru viața credincioșilor. Potrivit Cărții lui Neemia, capitolul 8, după întoarcerea din exil pe când se punea problema reîntemeierii naționale, israeliții nu s-au restrâns doar la restaurarea Templului și a zidurilor Ierusalimului, ci au vizat refacerea Legământului. În acest scop, a fost convocată adunarea întregului popor în fața căruia s-a citit toată Legea, într-o singură zi: „Leviții au tâlcuit poporului Legea, stând fiecare la locul lui. Ei citeau lămurit bucăți din Cartea Legii lui Dumnezeu, iar bucățile citite le lămureau și poporul înțelegea cele ce se citeau.

Atunci Neemia, guvernatorul, Ezdra preotul și cărturarul, și leviții care învățau poporul au zis către tot poporul: «Ziua aceasta este închinată Domnului Dumnezeului vostru, să nu fiți triști, nici să plângeți!» Căci tot poporul plângea, auzind cuvintele Legii… Căci înțeleseseră ei cuvintele ce li se tâlcuiseră” (Neemia 8,7-8.12).

Pentru accesul la evenimentele anunțate mai sus adresați o solicitare în vederea obținerii link-ului la una din următoarele adrese de e-mail: Pr. Ioan Mihoc ( ioan.mihoc@e-uvt.ro ), Pr. Iosif Stancovici ( iosif.stancovici@e-uvt.ro ).

Comentarii

comentarii