Acasă Administraţie Sindicatul angajaților din Primăria Timișoara, noi probleme cu Fritz. De această dată,...

Sindicatul angajaților din Primăria Timișoara, noi probleme cu Fritz. De această dată, din cauza Comisiei de disciplină

DISTRIBUIȚI

Sindicatul angajaților din Primăria Timișoara reclamă un nou „abuz” din partea primarului Dominic Fritz. După ce nu s-au pus de acord pe baza organigramei, conducerea primăriei și sindicaliștii ar urma să ajungă în instanță și pe tema Comisiei de disciplină. Cel puțin în cazul în care primarul nu ar încerca să facă anumite concesii, „să respecte legea”, susține Tiberiu Negrei, președintele Sindicatul Liber al Salariaților din Primăria Municipiului Timișoara și din Serviciile Publice Aflate în Subordinea Consiliului Local al Municipiului Timișoara.

Ce îi nemulțumește, totuși, pe sindicaliști? Luni, la ora 10.00, a avut loc o întâlnire la care funcționarii ar fi trebuit să își desemneze reprezentantul în Comisia de disciplină. Anunțul a fost trimis tuturor angajaților vineri după-amiază de Claudiu Andraș, director interimar al Serviciului Resurse Umane, iar termenul până la care trebuiau înaintate propunerile era de luni, ora 9.30. În baza anunțului primit de funcționari, și sindicatul a făcut una. Totuși, Negrei consideră că organizația sa, conform Codului Administrativ, trebuia din start să desemneze un membru titular și unul supleant în comisie. Desemnați din partea sindicatului ar fi Marinela Lucuț, respectiv Florian Adrian Crișovan.

„Funcționarii au fost puși să își aleagă acel reprezentant în Comisia de disciplină. Este nejustificat și, chiar dacă nu îi place domnului primar, este total nelegal (…) Consider că a fost un simulacru de alegeri, în care scopul e oricum nelegal, nerespectându-se prevederea recent făcută în Codul Administrativ prin care se dă posibilitatea sindicatelor care sunt afiliate unei federații reprezentative, cum suntem noi – spune foarte clar Codul Administrativ – să își desemneze un reprezentant”, ne-a declarat Tiberiu Negrei.

În plus, sindicaliștii i-au cerut primarului și să le prezinte dispoziția prin care s-a organizat evenimentul de luni. Dacă, până la urmă, sindicatul nu va avea un reprezentant în comisie, organizația va apela la instanțele de judecată. Conform președintelui, orice decizie luată de o comisie în care sindicatul nu are reprezentant va putea fi ușor anulată în instanță. De altfel, sindicatul nu renunță nici la a contesta noua organigramă propusă de Fritz, miercuri urmând a depune plângere împotriva acesteia. De asemenea, joi, tot la primărie va avea o altă întâlnire asemănătoare celei de luni, de această dată privind comisia paritară. Și în acest caz, Negrei anticipează că vor exista nereguli.

Vă amintim că aceeași comisie de disciplină i-a creat și fostului primar Nicolae Robu destule probleme. Fostul edil-șef a trimis-o pe „funcționara problemă” Mirela Toc în fața comisiei pentru că ar fi stat pe Facebook în timpul programului. Până la urmă, s-a dovedit că raportul trimis comisiei menționa o adresă IP diferită de cea a Mirelei Toc. Funcționara a avut câștig de cauză inclusiv în instanță, judecătorii de contencios-administrativ ai Tribunalului Timiș apreciind că fosta Comisie de disciplină era constituită nelegal.

La începutul lunii februarie, întrebat de ce nu începe să demită funcționarii neperformanți, inclusiv actualul primar Dominic Fritz comenta situația: „Deocamdată, comisia de disciplină a Primăriei Timișoara, care poate să decidă suspendarea sau demiterea unor funcționari, este într-o dublă situație de ilegalitate. Tribunalul Timiș a dispus anularea dispoziției emise în 2019 privind constituirea Comisiei de Disciplină din Primăria Timișoara în cauza Mirela Toc vs. Nicolae Robu, după ce a constatat că numirile au fost făcute cu încălcarea legii. Iar la sfârșitul anului trecut, Curtea Constituțională a României a constatat că toate comisiile de disciplină funcționează în condiții de neconstituționalitate, fapt care obligă Guvernul României să emită o nouă hotărâre care să le reglementeze”, spunea Fritz.

Între timp, prin Legea 153/2021, s-au schimbat anumite prevederi din Codul Administrativ care priveau comisiile de disciplină. În baza acestor modificări, și sindicaliștii își cer acum drepturile. Fiind afiliat la Federația Națională a Sindicatelor din Administrație – la rândul ei afiliată la CNS Cartel ALFA –, sindicatul angajaților din Primăria Timișoara ar avea dreptul să numească acești reprezentanți.

Iată ce prevede articolul de lege la care fac referire sindicaliștii: „Din comisia de disciplină face parte și un reprezentant al organizației sindicale reprezentative sau afiliate la o federație reprezentativă la nivelul sectorului de activitate ori, după caz, un reprezentant desemnat prin votul majorității funcționarilor publici pentru care este organizată comisia de disciplină, în cazul în care sindicatul nu este reprezentativ sau funcționarii publici nu sunt organizați în sindicat”.

Le-am cerut și reprezentanților primăriei un punct de vedere. Odată primit, îl vom prezenta și pe acesta.

Comentarii

comentarii