Acasă Economic Sistemul naţional de termoficare are nevoie de investiţii de 5 miliarde de...

Sistemul naţional de termoficare are nevoie de investiţii de 5 miliarde de euro

DISTRIBUIȚI

Preţul gigacaloriei este cu 20% mai mare din cauza pierderilor

 
Potrivit unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers – PwC investiţiile necesare pentru eficientizarea sistemului centralizat de termoficare din România se ridică la 5 miliarde de euro în următorii zece ani, iar în prezent se alocă anual doar 30 milioane euro pentru reţelele de termoficare. Studiul precizează că aproape 30% din energia termică produsă în România se pierde în sistem înainte să ajungă la consumatori, nivel de peste trei ori mai mare comparativ cu alte state europene. Din cauza acestor pierderi costul gigacaloriei este cu 20% mai mare, arată PwC.

 În studiu se menţinează că subvenţiile acordate producţiei energiei termice ajung la 500 milioane de euro anual, sumă ce provine din bugetul public. Potrivit PwC, una dintre cauzele pentru care operatorii de distribuţie a energiei termice nu investesc în reabilitarea conductelor este reprezentată de pierderile financiare ale acestora, precum şi de gradul mare de îndatorare. Numărul de localităţi branşate la sistemele centralizate de încălzire a scăzut de trei ori în intervalul 1996-2011. În 1996-1997 erau branşate la sistem 308 localităţi, iar în 2010-2011 numărul acestora a scăzut la 100, dintre care 83 în mediul urban şi 17 în mediul rural. Bucureştiul este cel mai mare consumator de energie termică din ţară, cu o pondere de 37% din total. Regiunea de Sud-Est consumă aproape 15%, iar zona cu cel mai mic consum de energie termică este cea centrală, respectiv judeţele Mureş, Alba, Harghita, Braşov şi Covasna, acoperind doar 4% din total. Regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Vest şi Sud consumă fiecare câte 9% din total, iar în regiunea Vest consumul ajunge la 10%. De asemenea, pierderile medii în reţelele de distribuţie a energiei au crescut în ultimii şase ani, de la 23% în 2005 la 29% anul trecut.
"Sistemul centralizat de termoficare din România este foarte ineficient și se bazează în mare măsură pe subvențiile de stat pentru a asigura energie termică la costuri suportabile pentru populație", a declarat Bogdan Belciu, partener servicii de consultanță pentru management PwC România, unul dintre autorii raportului. "Începând cu iarna viitoare, potrivit memorandumurilor cu Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional, criteriile de acordare a subvențiilor pentru populație se vor schimba. Acest lucru ar putea genera probleme sociale importante, ținând cont de faptul ăa noi estimăm că, în absenta unor modalități alternative de a distribui ajutoarele de caldură către categoriile vulnerabile de populație, costurile cu agentul termic ar putea depăși nivelul acceptat de suportabilitate de 10% din veniturile medii pe gospodărie, ajungând la 12% la nivel național, sau chiar 14-15% în unele regiuni", a adăugat Bogdan Belciu.
Raportul PwC precizează că printr-o implicare mai puternică a sectorului privat în acest domeniu și un nivel mai ridicat al investițiilor, sistemul de încălzire centralizată ar putea deveni viabil din punct de vedere economic, furnizând agentul termic la costuri cu 20% până la 40% mai mici decât în sistemul individual de încălzire, cu un nivel semnificativ mai redus de emisii de gaze cu efect de seră.
 

Comentarii

comentarii