Acasă Cultura Solidaritate culturală exemplară

Solidaritate culturală exemplară

DISTRIBUIȚI

În apropierea Zilei Timişoarei, urbe ce aspiră să fie desemnată capitală culturală europeană, iniţiativele de profil au prioritate absolută. Două sunt foarte grăitoare. Joi, la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” şi la Departamentul de Italienistică al Universităţii de Vest din Timişoara s-a muncit nebuneşte. Aici au fost descărcate cele 1.400 de kilograme de cărţi adunate prin proiectul „Alter Ego”, iniţiat de profesorul Norberto Cacciaglia, de la Universitatea pentru Străini din Perugia, sprijinit de proaspăta licenţiată în latină-italiană, Silvica Gobej, de la UVT.

Proiect sprijinit de Primăria Perugia

Au răspuns îndemnului profesorului perugin (care predă şi la unicul Master de Italiană din România, Civiltà italiana e cultura europea), mulţi intelectuali, elevi şi studenţi din regiunea Umbria. Fiecare a dăruit cel puţin un volum din biblioteca personală, în cadrul unei donaţii care are drept principali beneficiari mulţi studenţi şi elevi. O parte din volumele sosite va ajunge în biblioteca colegiilor Jean Louis Calderon şi Francesco Saverio Nitti din Timişoara, la Liceul „Iulia Hasdeu” din Lugoj, la Liceul „Vasile Goldiş” din Arad şi, probabil, la alte două licee din Hunedoara şi Deva. Ideea a fost entuziast sprijinită de primăria perugină (primarul Wladimiro Boccali a demarat şi procedeele ce conduc la înfrăţirea cu Timişoara), de provincia cu acelaşi nume, ca şi de Regiunea Umbria, dar şi de multe şcoli.

Gest emoţionant

Emoţionant e gestul doamnei învăţătoare Lorenza Gandelli. Aflând tardiv de această iniţiativă, neavând timp să-şi mobilizeze elevii, a donat ea un pachet, însoţind gestul de urări de bună lectură. Tot imediat, au aderat profesorul Giorgio Bonamente, decanul Facultăţii de Litere de la Universitatea de Studii din Perugia şi editorul Santi Parlagreco. „Este o încântare că uriaşa tradiţie a mecenatului continuă cu aplomb în Italia, dar şi în România. Această splendidă iniţiativă a fost întregită de domnul Daniele Santesso, care a asigurat gratuit transportul celor trei metri cubi de cultură din oraşul de reşedinţă al Umbriei, până la intrarea în BCUT. Nu găsesc cuvinte îndeajuns de generoase, spre a le mulţumi tuturor. Suntem în plină recunoaştere implicită a marii vocaţii culturale a poporului nostru”, ne-a declarat profesorul universitar doctor Viorica Bălteanu, coordonatorul Departamentului de Italienistică de la UVT.
 

Comentarii

comentarii