Acasă Actualitate Soluțiile timișorenilor pentru reducerea poluării aerului

Soluțiile timișorenilor pentru reducerea poluării aerului

DISTRIBUIȚI

Comisia de Experți constituită pentru a analiza şi redacta recomandările pe baza depoziţiilor din cadrul audierii publice “Timişoara inspiră – opriţi poluarea aerului acum!” a finalizat Raportul-sinteză pe care îl supune atenţiei celor interesaţi. 

Comisia de Experți a fost formată din: prof. dr. Radu Şumălan, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, preşedintele Comisiei, Georgiana Mladin, Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Timişoara, Graţian Bolog, Verde pentru Biciclete, Oana Treanţă, consultant în afaceri şi ONG, membru al Fundaţiei Club Turistic Banatia, Reşiţa, Mircea Leschian, director, Ministerul Mediului şi Pădurilor, Organismul Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu pentru regiunea Vest, Timişoara. Evenimentul de dezbatere și consultare publică a avut loc la 8 noiembrie 2011, la Casa Adam Muller Guttenbrunn şi a fost organizat de un grup de persoane din societatea civilă, pregătiţi pentru activităţi de lobby prin proiectul “Partener Activ și Implicat”, inițiat de către Academia de Advocacy. Scopul audierii publice a fost acela de a identifica răspunsuri și soluții pentru îmbunătățirea calității vieții în Timișoara, iar toți cei interesați în a-și expune punctele de vedere au formulat, în prealabil, o opinie sub forma unei depoziții scrise, fiind susținute verbal 18 din cele 21 colectate. Toate aceste propuneri au fost sintetizate într-un raport sinteză care va fi transmis autorităților competente, fiind organizat pe cinci categorii de interes. Măsurile pentru reabilitarea zonelor verzi au vizat elaborarea unor proceduri de intervenție pe spațiul verde, la realizarea lucrărilor edilitare, orientarea spre specii de arbori cu coronament bogat, cu capacitate sporită de reținere a prafului, care să fie plantați pe aliniamentele stradale, reanalizarea execuției parcărilor verzi, crearea unor perdele verzi de protecție în jurul orașului, pentru a diminua praful adus de vânt.

 
Cele mai multe propuneri de schimbare vizează transportul în comun
 
Pentru transportul în comun s-au primit cele mai multe propuneri: închiderea traficului cu mașini în zona centrală; crearea unor zone verzi, unde să fie permis accesul doar vehiculelor cu un standard de emisii determinat; reducerea transportului privat cu combustibili uzuali (benzină, motorină etc); organizarea unor cursuri de conducere ecologică pentru toți; transport în comun pe râul Bega; îmbunătățirea ofertei de transport public, prin crearea unor linii noi, extinderea orarului, creșterea frecvenței și dezvoltarea unei rețele de transport în comun integrat; benzi pietonale care să străbată orașul; posibilitate reală de a folosi bicicleta; sincronizarea tuturor semafoarelor de pe artele principale și setarea lor pe galben intermitent după ora 12 noaptea; înlocuirea treptată a mijloacelor de transport în comun, a taxiurilor și a mașinilor deținute de instituțiile publice cu mașini electrice, contruirea centurii ocolitoare a localității Parța. În ceea ce privește șantierele de construcții și marii poluatori, s-au propus: introducerea unor noi obligații privind controlul poluării la acordarea autorizațiilor de demolare/construire și elaborarea unui Ghid de bune practici pentru aceste lucrări; realizarea de controale periodice pe șantierele mari și mici; realizarea unui control mai strict al operatorilor economici care desfășoară activități poluante și amendarea marilor constructori în cazul în care depășesc limitele admise. 
 
Salubrizarea trebuie îmbunătățită
 
Un alt aspect care trebuie îmbunătățite este, în acest sens fiind propusă reanalizarea programului de curățenie stradală și informarea opiniei publice cu privire la zonele în care aceasta se realizează periodic, achiziționarea unor mijloace moderne de salubrizare, care să împiedice ridicarea prafului, amendarea cetățenilor care nu colectează selectiv gunoiul menajer. Au fost sugerate și câteva măsuri cu caracter general valabil, precum organizarea unor campanii de educare a populației, înființarea unui organism independent care să preia sesizările cetățenilor pe probleme de mediu, efectuarea unor studii de impact de către DSP Timiș și aducerea periodică la cunoștința publicului a rezultatelor acestora, identificarea unor soluții durabile la care să participe activ tinerii, construirea unui oraș ecologic pe modelul unor orașe europene (Copenhaga, Ljubljana, Zurich). 
În urma analizării acestor alternative, Comisia de experţi ai audierii publice a înaintat autorităților locale concluziile sale, așa încât soluțiile și sugestiile înaintate de depozanți să poată fi incluse, pe viitor, în elaborarea planurilor de calitate a aerului. De asemenea, se are în vedere promovarea unui proiect de Hotărâre a Consiliului Local sau modificarea celor existente, în care să se regăsească propunerile depozanților privind controlul poluării.
 

Comentarii

comentarii