Acasă Administraţie Soluție pentru cele 16 localități timișene fără deșeuri colectate. Firma care se...

Soluție pentru cele 16 localități timișene fără deșeuri colectate. Firma care se ocupa de acestea și-a pierdut licența

DISTRIBUIȚI
dav

În Timiș, 16 localități din zona Jimbolia-Sânnicolau Mare au probleme cu colectarea deșeurilor. Pentru a încerca remedierea acestora, prefectul Eva-Georgeta Andreaș a convocat astăzi, 24 septembrie, o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

În cadrul întâlnirii a fost prezentată situația, firma Brai Cata nemairidicând deșeurile deloc, cu toate că are contract de operare de un an și jumătate. Pe 27 august, A.D.I.D. a notificat firma despre intenția de reziliere a contractului, cerând să se continue ridicarea deșeurilor până la desemnarea unui nou operator. Totuși, deșeurile nu au mai fost ridicate.

Valentin Tudorică, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș a afirmat că a fost informat de Autoritatea Națională pentru Reglementare de Servicii Comunitare de Utilități Publice că a fost ridicată licența de operarea a firmei Brai Cata pentru zona 2 din Timiș și suspendată pentru zonele 3 și 4. Decizia a venit ca urmare a cererii din luna august, a prefectului Eva-Georgeta Andreaș către Autoritatea Națională pentru Reglementare de Servicii Comunitare de Utilități Publice să demareze un control la Firma Brai Cata.

Până acum, cele 16 unități administrative teritoriale au convocat comitete locale pentru situații de urgență, care au decis ca primăriile să gestioneze situația deșeurilor din localități. Astăzi, a venit și hotârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Conform acestei hotărâri, se constată punerea în pericol a sănătății populației. A.D.I.D. va trebui să ia măsurile necesare pentru remedierea situației, informând zilnic prefectul despre situație. Garda Națională de Mediu, D.S.P. Timiș și D.S.V.S.A. Timiș vor ajuta cu monitorizarea situației, iar până când A.D.I.D. va desemna un nou operator, primăriile vor gestiona situația deșeurilor.

Forma integrală a actului normativ, denumit „HOTĂRÂRE privind situația generată de întreruperea activității de colectare și transport a deșeurilor menajere la nivelul unităților administrativ teritoriale din zona 2 Jimbolia din județul Timiș”, este:

 „ Art. 1 Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș constată existența unei situații de urgență la nivelul celor 16 unități administrativ-teritoriale din zona 2 Jimbolia, generate de întreruperea activității de colectare și trasport a deșeurilor de către operatorul de salubrizare, prin afectarea sănătății populației și poluarea excesivă a mediului.

Art. 2. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș, va lua act de situația de urgență constatată și va dispune măsurile legale în regim de urgență, pentru asigurarea continuității activității de colectare și trasport a deșeurilor din zona 2 Jimbolia

 Art. 3. ADID Timiș, va informa zilnic prefectul județului Timiș, în calitate de președinte al CJSU Timiș, despre măsurile aplicate și va lua măsurile legale care se impun, în vederea evitării unor situații care să afecteze starea de sănătate a populației și poluarea excesivă a mediului.

Art.4 Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, Direcția de Sănătate Publică Timiș, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș vor monitoriza permanent și vor informa prefectul județului Timiș, în calitate de președinte al CJSU Timiș, dspre situația generată la nivelul zonei 2 Jimbolia”.

Comentarii

comentarii