Acasă Economic Șomajul în rândul tinerilor a ajuns la 25,7% în România, 52% dintre...

Șomajul în rândul tinerilor a ajuns la 25,7% în România, 52% dintre studenți vor să înceapă o afacere

309
DISTRIBUIȚI

someri-3

Șomajul în rândul tinerilor a crescut, în România, în ultimele trei trimestre, până la un nivel record de 25,7% în primul trimestru din 2014, iar 52% dintre studenții români vor să înceapă propria afacere în următorii doi ani, dar au nevoie de asigurarea unui ecosistem antreprenorial activ, conform unei analize realizate de EY România.

„Tinerii români sunt dispuși să muncească din greu pentru ceea ce își doresc, conform unei analize recente realizate de EY împreună cu Academia de Studii Economice în rândul a 765 studenți. Conform aceleiași analize, 52% dintre acești tineri sunt interesați să își dezvolte propria afacere în următorii doi ani. Având în vedere aceste date, tinerii români trebuie susținuți să devină antreprenori prin măsuri clare, care să derive din măsurile și schemele de succes aplicate în alte țări și adaptate realităților românești”, a declarat Mihaela Matei, coordonatorul proiectului Barometrul Antreprenoriatului Românesc și Special Projects Communication Officer, EY România. Potrivit analizei citate, rata șomajului în rândul tinerilor din țările OECD a ajuns la 15,7%, în timp ce în țările UE a fost de 23,4% la începutul lui 2014, cu mici variații în ambele cazuri față de anul anterior. „În România, deși anul trecut rata șomajului în rândul tinerilor era sub media europeană, în primul trimestru din 2014 această rată a atins 25,7%, după o creștere continuă în ultimele trei trimestre”, se precizează în comunicat.
În contextul în care problema șomajului în rândul tinerilor riscă să conducă la ratarea unei întregi generații, EY a lansat a doua ediție a studiului „Avoiding a lost generation”. „Realizat în colaborare cu Alianța Tinerilor Antreprenori G20, raportul identifică și analizează aspectele legate de șomajul în rândul tinerilor cu care se confruntă țările G20, și încearcă să ofere recomandări practice și exemple de scheme și politici antreprenoriale de succes deja implementate”, se precizează în comunicat.
Specialiștii EY constată că șomajul în rândul tinerilor este o problemă persistentă în întreaga lume, care, în pofida îmbunătățirii condițiilor economice, rămâne la cote foarte ridicate. „Asigurarea unui ecosistem antreprenorial activ reprezintă una din cele mai bune căi de a trata problema șomajului în rândul tinerilor, atât datorită numărului mare de locuri de muncă generate de antreprenori, cât și datorită împlinirii profesionale pe care demararea unei afaceri proprii o poate oferi tinerilor”, spune Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România. Studii recente realizate de compania de consultanță au arătat că afacerile conduse de antreprenori vor genera mai multe locuri de muncă decât marile corporații în anul 2015 — 76% dintre antreprenori declarând că intenționează să-și extindă forța de muncă în 2014, față de 31% dintre executivii din marile corporații. În acest context, experții EY susțin crearea de mecanisme de finanțare, fie derulate de guverne, fie sprijinite de acestea, în cadrul cărora mentoratul și educația financiară să devină o condiție de finanțare. „În România, accesul la finanțare al antreprenorilor rămâne o problemă generalizată. Conform ultimei ediții a studiului EY Barometrul antreprenoriatului românesc, 90% dintre antreprenorii români intervievați consideră dificil sau foarte dificil accesul la finanțare al antreprenorilor tineri (sub 40 de ani). Pe de altă parte, este perceptibilă o îmbunătățire a programelor de mentorat și a educației antreprenoriale, inclusiv a celei financiare. Astfel, 58% dintre antreprenori consideră că educația antreprenorială s-a îmbunătățit în 2013, în timp ce 80% dintre antreprenorii respondenți în cadrul studiului au declarat că mentorează în medii formale sau informale întreprinzători aflați la început de drum”, se mai arată în comunicatul citat. În plus, cei mai mulți dintre antreprenorii români consideră nivelul fiscalizării, dar mai ales incertitudinea fiscală și birocrația, ca fiind cele mai importante obstacole pentru antreprenori în începerea și dezvoltarea unei afaceri. „În ciuda angajamentelor repetate a instituțiilor statului pentru asigurarea predictibilității legislative, 72% dintre antreprenorii români au considerat că mediul de reglementare și fiscal s-a înrăutățit în 2013”, precizează EY. Alianța Tinerilor Antreprenori G20 reprezintă un colectiv de organizații antreprenoriale non-guvernamentale de top, reprezentând peste 500.000 de antreprenori din țările G20 și Uniunea Europeană, ce au generat deja un număr estimat de 5 milioane de locuri de muncă.

Comentarii

comentarii