Acasă Actualitate Spectaculoasa paradă a șvabilor bănățeni, în centrul Timișoarei. Mai mare ca niciodată,...

Spectaculoasa paradă a șvabilor bănățeni, în centrul Timișoarei. Mai mare ca niciodată, în anul Capitalei Culturale Europene – foto

DISTRIBUIȚI

Timp de trei zile, la Timișoara a avut loc tradiţionala întâlnire a şvabilor bănăţeni. În anul Capitalei Culturale Europene, au venit în țară un număr impresionant de germani, în special din regiunile Baden-Württemberg şi Bavaria, dar și din alte zone ale Germaniei cât și din Austria. 

Cei mai mulți s-au născut în Banat, în localitățile întemeiate de șvabi, dar care emigrat în perioada comunismului, dar nu a lipsit nici generația tânără, care s-a născut în Germania, dar care e legată sufletește de patria părinților lor. 

Duminică, în jur de o mie de șvabi, mulți în costume populare, însoțiți de fanfare, au adus veselie în zona centrală a orașului. Nu au lipsit nici ansamblurile populare germane din judeţele Arad, Caraş-Severin şi Timiş.

După Liturghia pontificală celebrată de episcopul Iosif Csaba Pal, de la ora 10.00, la Domul Catolic, a început parada prin centrul istoric al Timișoarei. S-a plecat din Piața Unirii, au trecut prin Piața Libertății, au ajuns la Monumentul Revoluției din fața Catedralei, unde s-a depus o coroană, iar apoi s-au oprit în fața Operei. Acolo au încins câteva dansuri șvăbești.

„Zilele Germanilor din Banat” este cea mai mare manifestare culturală a Forumului Democrat al Germanilor din Banat sub semnul intraductibilului „Heimat” – adică a patriei, prilej de revenire acasă a celor emigraţi şi de reuniune cu membrii comunităţii şvăbeşti rămase pe meleagurile româneşti.

Comentarii

comentarii