Acasă Actualitate Spitalele din Timiş mai au încă datorii

Spitalele din Timiş mai au încă datorii

DISTRIBUIȚI
Au rămas de plată 10.000.000 de lei din servicii medicale neacoperite
 
Spitalele, deşi o parte din ele au trecut la primării, au rămas cu datorii. Datorii care trebuie stinse pentru că una din condiţiile primăriilor atunci când au preluat spitalele a fost ca aceste spitale să vină fără datorii. Ei bine, aceste datorii au fost plătite, o parte, dar tot a mai rămas ceva… 44.000.000 lei este suma totală a datoriilor celor 11 spitale din Timiş preluate de către primării. A fost achitată suma de 34.000.000 lei. Au rămas 10.000.000 de lei din servicii medicale neacoperite.

 
Doar spitalele din Jimbolia, Sânnicolau Mare şi Ciacova au scăpat de datorii
Cei 10 milioane de lei se pare că vor fi şi ei acoperiţi cât mai repede. Practic diferenţa de 10 milioane lei reprezintă facturi care nu au fost acoperite cu servicii medicale „Toate spitalele mai au o diferenţă mică de achitat. S-a cheltuit mai mult decât s-a produs. Din discuţiile avute se pare că se vor achita şi aceste datorii, vor fi achitate toate facturile peste termenul scadent de plată, ajungându-se la suma de 44.000 mii lei, lucru care urmează să se întâmple în următoarele săptămâni”, a declarat Cristian Careba – preşedinte – director executiv al CJAS Timiş. Pentru trimestrul trei s-au luat bani din trimestrul patru. Pentru trimestrul patru se va face o rectificare de buget. Pentru trimestrul patru mai e nevoie de 90 de milioane de lei. Sunt spitale care mai au datorii dar sunt şi spitale care au rămas fără datorii, conform directorului de la CJAS Timiş. Din grupul celor 11 doar spitalele din Jimbolia, Sânnicolau Mare şi Ciacova au scăpat de datorii până în momentul de faţă.
  
„Primăriile trebuie să fie informate”
O problemă în ceea ce priveşte preluarea spitalelor de către primării o reprezintă faptul că administraţiile trebuie informate şi ajutate în ceea ce priveşte spitalele, crede Horia Vermeşan, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş. „Primăriile trebuie să fie informate. Au trecut spitalele la ele, dar nimeni din primării nu are infrastructura necesară să ducă la capăt această problemă. Este foarte important ca primăriile să menţină relaţiile cu noi DSP şi CJAS pentru că apar tot felul de probleme. Să încerce să-şi pregătească o structură care să aibă ştiinţa necesară”, e de părere Vermeşan. „Noi ne-am oferit să ajutăm primăriile prin dumneavoastră însă din ceea ce se vede nu prea văd eu mare mişcare. Bombardaţi-i cu hârtii să se trezească cu ele în braţe. Să-şi dea seama că e ceva foarte important. Nu putem ajuta cu forţa. Să revenim la normalitate, ei să ne solicite ajutorul”, a spus subprefectul judeţului Timiş Zoltan Marossy.
 
 
„Cei care sunt raţionali ne trimit, alţii spun trimite-mi banii şi lasă-ne în pace”
Primăriile nu au primit cu braţele deschise aceste spitale sub umbrela lor. Şi cine le-ar fi primit cu braţele deschise când sunt pline de datorii şi de probleme? Fiecare vede descentralizarea din perspectiva lui. Guvernul spune că primăriile vor descentralizare doar atunci când le convine iar primăriile spun la fel despre guvern, că aruncă greul pe plan local… „Nu ştiu ce să solicite şi ne oferim noi. Există un contract ce trebuie respectat de noi şi de ei. Asta îi rugăm noi să facă. Spunem – mai ai nevoie ca să primeşti banii de cutare lucru. Cei care sunt raţionali ne trimit, alţii spun trimite-mi banii şi lasă-ne în pace”, a mai spus directorul DSP Timiş. „După principiul descentralizării, se pare că primăriile îşi doresc acest principiu al descentralizării doar atunci când le convine. Ar fi bine ca şi ei să ştie de aceste datorii. Şi-au numit echipa managerială dar de aici încolo mai nimic”, a spus şi prefectul de Timiş Mircea Băcală. 
 

Comentarii

comentarii