Acasă Actualitate Spitalul Județean Timișoara va investi peste 16 milioane de lei, prin PNRR,...

Spitalul Județean Timișoara va investi peste 16 milioane de lei, prin PNRR, pentru modernizarea ambulatoriului

DISTRIBUIȚI

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a semnat un contract de finanțare pentru modernizarea, extinderea și dotarea ambulatoriului integrat al SCJU, proiect care face parte din  cadrul Programul Național de Redresare și Reziliență – PNRR.

Prof. dr. Dorel Săndesc, managerul unității mediale, a explicat că obiectivul proiectului constă în reabilitarea și modernizarea infrastructurii ambulatoriului integrat al SCJU „Pius Brînzeu” Timișoara, în vederea transferului centrului de greutate de la serviciile de sănătate din spital spre ambulatoriile de specialitate, în paralel cu asigurarea unor servicii medicale complexe și de calitate pentru prevenție, diagnostic și monitorizare continuă a stării de sănătate a populației din regiunea vest.

Prin această modernizare va crește accesul egal și echitabil la servicii de prevenție, diagnostic și monitorizare continuă a stării de sănătate prin lucrări de intervenții – construcții și instalații la ambulatoriul de pediatrie (1472 mp) și ambulatoriul pentru sportivi (318 mp), extinderea spațiilor dedicate specialităților paraclinice în clădirea spitalului.

Un al obiectiv este creșterea complexității serviciilor medicale în asistența ambulatorie prin extinderea infrastructurii prespitalicești pentru cele 28 de specialități existente și înființarea a 5 noi specialități care corespund cerințelor identificate la nivelul SCJU Timișoara și tendințelor mondiale din politicile publice de sănătate.

De asemenea, ambulatoriul va fi dotat cu echipamente medicale de ultimă generație în cadrul ambulatoriului integrat al SCJU Timișoara.

Scopul este și creșterea gradului de integrare între diferitele forme de asistență medicală, atât la nivelul SCJU Timișoara, cât și la nivelul regiunii de vest: degrevarea presiunii din unitățile medicale de urgență din Municipiul Timișoara, reducerea numărului de spitalizări continue în Regiunea Vest prin promovarea și asigurarea de servicii de prevenție, diagnostic/screening și monitorizare care conduc la îmbunătățirea stării de sănătate a populației și la reducerea cheltuielilor sistemice cu îngrijirea medicală.

Se urmărește și asigurarea vizibilității proiectului susținută de o campanie de informare și conștientizare a populației privind accesul la serviciile de prevenție și diagnostic/screening și a finanțării nerambursabile în conformitate cu MIV pentru PNRR.

Un alt obiectiv este crearea infrastructurii necesare pentru participarea la activitățile de screening pentru depistarea cancerului, a bolilor cardiovasculare și tuberculozei, principalele cauze de deces cu impact negativ asupra eficacității sistemului de sănătate din România prin rata ridicată a mortalității evitabile și din cauze tratabile.

Astfel, va fi asigurat un management eficient al proiectului prin intermediul UIP și al asistenței externe conform resurselor asumate prin cererea de finanțare.

Valoarea totală a proiectului este  16.135.869,43 lei cu TVA, din care valoarea eligibilă din PNRR (fără TVA) – 12.277.162,42 lei; valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile din PNRR – 2.332.660,86 lei; valoarea contribuție proprie cu TVA – 1.526.046,15 Lei. Data începerii și finalizării proiectului este 02 martie 2023, iar finalizarea în 30 noiembrie 2024.

 

Comentarii

comentarii