Acasă Actualitate Stâlpi de iluminat din plastic, în loc de oţel, în Parcul Civic...

Stâlpi de iluminat din plastic, în loc de oţel, în Parcul Civic din Timișoara

DISTRIBUIȚI
Foto: Vocea Timișului

Parcul Civic din Timișoara a ajuns bătaie de joc pe bani publici a firmelor agreate de administrația Fritz în ceea ce privește curățenia, spațiile verzi, drumurile. După mai bine de trei ani se șantier și cheltuieli de peste 1,2 milioane de euro, reabilitarea parcului din centrul oraşului nu s-a terminat. Iar ceea ce s-a făcut este de domeniul penalului. Stâlpii de iluminat sunt din plastic şi umpluţi cu spumă, deși în caietul de sarcini se specifica să fie realizați din oţel.

În Parcul Civic din zona centrală a Timișoarei au fost montați mai mulți stâlpi de iluminat care, în caietul de sarcini, figurează ca fiind din oțel structural de tip 235. Un oțel utilizat în construcții, cu proprietăți mecanice. În realitate, însă, sunt din plastic. Deficiența a fost pentru prima dată constatată de colegii de la Vocea Timișului, care remarcau că: ”ȘOBOLANII DIN PARCUL CIVIC AU ROS STÂLPII DE OȚEL DE LA FELINARELE PLANTATE SUB NASUL ȘI PE SEMNĂTURA ADMINISTRAȚIEI DOMINIC FRITZ”

În același caiet de sarcini, fundația stâlpilor are 60/60 de centimetri adâncime. În realitate, abia dacă are 40 de centimetri. De asemenea, stâlpii nu au patru metri înălțime, ci doar trei metri jumătate.

Licitația pentru modernizarea parcului a avut loc în 2019, în timpul mandatului lui Nicolae Robu, iar suma oferită a fost de 7,2 milioane de lei. Câștigătoarea licitație a fost desemnată firma Elf Road SRL, cu suma de 5,6 milioane lei. Durata estimată a lucrărilor a fost de șase luni.

Ulterior, apariția pandemiei de Covid-19, dar și faptul că firma a intrat în insolvență și s-a schimbat administrația primăriei. Astfel că, în august 2021, noua administrație locală, condusă de Dominic Fritz, a ”constat”, de opt ori, că e nevoie de lucrări suplimentare și a crescut valoarea contractului, pentru renovările din Parcul Civic, cu încă 500.000 de lei.

Dezastrul constat de inspectorii de la Curtea de Conturi

Dezastrul din Parcul Civic a fost constat și de ultimul control al Curșii de Conturi, care a sesizat abateri privind nerealizarea obiectivelor de investiții situate pe amplasamentul Parcului Cetății (Civic) referitoare la „Modernizare Parc Civic” și „Alimentare cu apă prin foraje” în condițiile suprapunerii în același amplasament, în aceeași perioadă de timp, pe parcursul anului 2020, cu predarea amplasamentului aferent realizării obiectivului de investiții privind retehnologizarea rețelelor secundare de termoficare ”Referitor la obiectivul de investiții „Modernizarea Parcului Cetății (Civic)”

Municipiul Timișoara a încheiat contractul de execuție de lucrări nr.206//07.11.2019  cu Asocierea ELF ROAD SRL – Lider și D&C GARDEN DESIGN SRL –Asociat având ca obiect realizarea obiectivului de investiții „Modernizarea Parcului Cetății (Civic)” cu prețul de 4.771.886 lei la care se adaugă TVA și durata de 6 luni, începând de la data menționată în ordinul de începere a execuției lucrărilor.

Garanția de bună execuție s-a asigurat prin  polița de asigurare la asigurator Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA-„Instrumentul de garanție de bună execuție” nr. 000058788, având ca perioadă de valabilitate, prelungită prin actul adițional nr,3/29.12.2020, la contractul de asigurare până la data de 31.01.2026, inclusiv. Aceasta se reduce cu 70% la data de 01.02.2021.

Executarea lucrărilor a fost autorizată cu Autorizația de Construire nr.1087/21.08.2018, termenul de valabilitate a acesteia fiind de 12 luni de la data emiterii interval de timp în care trebuie începute lucrările. Cu autorizația de construire nr.1144 din 31.12.2020 s-a autorizat – „continuarea lucrărilor autorizate cu AC nr.1078/21.08.2019”, având ca durata de execuție a lucrărilor de 48 luni.

Contractul sus menționat a fost modificat printr-un număr de 5 acte adiționale, de prelungire a termenului de executare a lucrărilor în baza ordinelor de începere, de sistare sau de reluare a execuției lucrărilor, respectiv de majorare a valorii contractului urmare modificărilor date de neconcordanțele constatate între proiectul tehnic elaborat în anul 2014 și situația din teren.

(…) Au fost constatate deficiențe în ce privește monitorizarea execuției lucrărilor de investiții, efectuate pe același amplasament– Parcul Civic – ce se suprapun pe parcursul anului 2020, precum și urmare exercitării cu limite a controlului intern managerial, aspect care a permis interferarea în aceeași perioadă de timp a lucrărilor de investiții derulate în baza a 3 contracte de execuție lucrări, astfel:

–        Contractul nr. 122/10.10.2018 încheiat de UATM Timișoara cu SC FORMIN SA – pentru execuția a 3 foraje destinate asigurării alimentării cu apă în Parcul civic – termen de finalizare 4 luni;

–        Contractul nr. 206//07.11.2019 încheiat de UATM Timișoara cu Asocierea ELF ROAD SRL – Lider și D&C GARDEN DESIGN SRL –Asociat având ca obiect realizarea obiectivului de investiții „Modernizarea Parcului Cetății (Civic)” termen de finalizare 6 luni;

–        Contractul nr. 142/10.07.2020, încheiat de UATM Timișoara cu executantul SC ELSACO ELECTRONIC SRL lider asociere cu SC ERBAȘU și SC ENERGOMONTAJ, pentru realizarea obiectivului „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană ETAPA II – LOT2 – termen de finalizare în parcul civic 21.05.2020”.

(…)Pe parcursul auditului auditorii publici externi au procedat la efectuarea unei inspecții pe teren fiind întocmită nota de constatare privind rezultatul verificărilor efectuate în teren, înregistrată sub numărul SC2021—016445/10.06.2021.În această notă reprezentantul entității, responsabil în derularea contractului, formulează observații cu privire la lucrările realizate de executantul obiectivului de investiții pentru care nu au fost întocmite situații de lucrări, acestea fiind executate, faptic. Această observație este înscrisă și în cuprinsul notei de relații solicitate..

Din verificarea efectuată s-au constatat următoarele:

În locația I.C. Brătianu nu au fost identificate în această zonă, stâlpi de iluminat, mobilier urban, gazon plantat.

În această parcelă a fost amplasat un foraj (în curs de executare), sistat pentru lucrări de cercetare arheologică. Execuția forajului nu este finalizată nefiind montat sistem de pompare nu este executat căminul, racordul la energia electrică, alte elemente specifice. Lângă foraj trebuia să fie amplasat un bazin tampon (conform celor precizate de către responsabilul contractului), lucrare ce nu a fost executată.

În zona Oficiului Poștal nr.1 nu au fost identificate în această zonă, stâlpi de iluminat, mobilier urban, gazon plantat iar lucrările executate la forajul de apă deși nu au fost finalizate, au permis ca acesta să fie funcțional.

În zona Hotel Continental  s-a constatat că au fost afectate lucrări executate de ELF ROAD SRL care nu au fost predate în amplasament către celălalt executant, suprafața de teren nepredată în amplasament și afectată de SC ERBAȘU SA fiind de aproximativ 977 mp. S-a constatat de asemenea că zona de activitate desfășurată de executantul SC ERBASU SA preluată în amplasament de la entitatea auditată nu a fost îngrădită, constructorul depozitând materiale rezultate din demolări/dezafectări (pământ etc) dar și utilaje în afara zonei de amplasament. La data inspecției pe teren s-a constatat că au fost depozitate și materiale de construcție necesare realizării obiectivului de investiție, la distanțe mari față de zona de teren predată în amplasament de aproximativ 32 m fiind identificată o conductă de termoficare cu diametrul de 160 desfășurată pe o lungime de 70 m, ce urma a fi transportată de utilaje  prin parc, peste aleile pietonale, până la terenul predat în amplasament”, se precizează în raport.

În vederea înlăturării abaterii prezentate la pct. 14 din partea constatativă a Deciziei, Curtea de Conturi a cerut: ”Identificarea lucrărilor executate care au fost decontate și/sau nedecontate, situate în zona de amplasament a obiectivului de investiții „Retehnologizare rețele secundare de termoficare”. În această situație, stabilirea modalității de refacere a lucrărilor executate precum și realizarea operațiunilor de recepție calitativă și cantitativă a lucrărilor anterior recepționate și decontate respectiv a lucrărilor executate și nedecontate după caz, refăcute de executantul SC ELSACO CONSTRUCT SRL în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Calcularea penalităților de întârziere aferente nerespectării obligațiilor contractuale pentru neexecutarea contractului care rezultă din vina exclusivă a executantului”.

Mai trebuie adăugat faptul că unul din responsabilii cu lucrarea punctul 14 este Marinela Lucuț, lidera sindicatului inventat pentru susținerea lui Dominic Fritz.

Comentarii

comentarii