Acasă Actualitate Stejarul plantat de Regele Ferdinand I în Piața Libertății nu a mai...

Stejarul plantat de Regele Ferdinand I în Piața Libertății nu a mai prins centenarul. A fost tăiat, până la urmă, vineri

DISTRIBUIȚI

Stejarul plantat de regele Ferdinand I la Timișoara, în Piața Libertății, a fost tăiat vineri, 13 mai 2022, la 99 de ani și 12 zile de când a fost sădit. Vizibil uscat, afectat după reabilitarea pieței din 2012, acesta va fi donat Facultății de Artă, în locul său urmând ca Principesa Margareta să planteze săptămâna viitoare un alt arbore, din aceeași specie.

„Un moment dureros pentru Timișoara – tăiem stejarul din Piața Libertății, plantat de Regele Ferdinand I în 1 mai 1923. Grav afectat de lucrările de reabilitare a pieței, s-a uscat de câțiva ani și nu mai putea fi salvat. Mă bucur mult că Majestatea Sa Margareta a acceptat invitația mea de a planta, săptămâna viitoare, în locul lui un alt stejar, ca semn de respect pentru legătura istorică pe care Timișoara o are cu Casa Regală și pentru valorile comune pe care le împărtășim”, spune și primarul Dominic Fritz, într-o postare pe rețelele de socializare.

Așa cum Ziua de Vest scria încă din mai 2021, cei doi stejari, plantați de Regele Ferdinand și Regina Maria, se aflau în stare destul de gravă. Dacă primul a fost deja tăiat, pentru celălalt primăria, împreună cu Asociației Peisagiștilor din România (ASOP) – Filiala Teritorială Vest, face tot posibilul să îl salveze. Pe lângă problemele ivite odată cu reabiltiarea Pieței Libertății, cei doi stejari sunt atacați și de croitorul de stejar, specie de insectă protejată de lege.

Sursă foto: Facebook/Dominic Fritz

Comentarii

comentarii