Acasă Actualitate „Studenţii sunt foarte impresionaţi de condiţiile create de UVVG”

„Studenţii sunt foarte impresionaţi de condiţiile create de UVVG”

DISTRIBUIȚI

Interviu cu conf. univ. dr. Harry Leon Grossmann, colaborator al  spitalului St. Vinzenz din Hanau (Germania), Director al Institutului de Psihoterapie şi Hipnoză Clinică, dr. docent la Societatea Germană de Hipnoză DGH (Deutsche Gessellschaft für Hypnose und Hypnotherapie), profesor asociat al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, catedra de medicină a Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară şi catedra de psihologie a Facultăţii de Psihologie, Ştiinţe ale Educaţiei şi Asistenţă Socială a UVVG – Aţi participat, zilele trecute, la deschiderea Anului Academic din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Care a fost impresia d-voastră privind noua infrastructură didactică şi materială a UVVG?
– Am fost foarte impresionat de faptul că s-a deschis o aulă nouă care este foarte frumoasă, foarte bine aranjată şi foarte dotată. Apoi am vizitat etajul II la campusul nou care s-a inaugurat acum şi aici am fost la fel de plăcut impresionat de ceea ce am văzut. Am fost însoţit de dl. Prof. Dr. H. J. Muhs, şeful clinici de Ginecologie şi Obstetrica a spitalului Universitar Clemens din Mnuenster Germania şi doamna dr. medic Ute Muhs, medic generalist şi pediatru. Profesorul Dr. H. J. Muhs predă obstetrica şi ginecologia în oraşul Münster din Germania fiind unul dintre puţinii profesori care predă în Germania o specialitate care nu se regăseşte la nici o universitate în România, ca materie aparte. Este vorba despre Senologia, care se ocupă de bolile care afectează sânul femeilor – cancer mamar, inflamaţiile de pe urma lactaţiei, malformaţii etc. Dânsul va fi profesor asociat la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, pentru că, în urma discuţiilor cu dl. rector Aurel Ardelean se va introduce la anul IV de la Medicină Generală un curs facultativ legat de această disciplină, care în Germania se predă la universităţi din Berlin, Heidelberg, München. Împreună am vizitat obiectivele menţionate la care se adaugă spitalul de obstetrică-ginecologie, unde am înţeles că, în termen de şase luni, va trebui mutat pentru că acea clădire a fost retrocedată. Dl. profesor Muhs a promis că va trimite un plan despre cum ar trebui să arate noul spital de obstetrică-ginecologie din punct de vedere al împărţirii secţiilor pentru a avea o unitate modernă din acest punct de vedere.

– Aţi avut şi discuţii cu studenţii Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”?
– Da, am avut discuţii şi cu studenţii şi ele vor continua şi în următoarele zile, deoarece am cursuri la Facultăţile de Psihologie şi Medicină. Din discuţiile purtate am văzut că studenţii sunt foarte impresionaţi de condiţiile create de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” în Campusul Universitar. Chiar dacă, în acest an, au existat probleme la examenul de bacalaureat, din ce am văzut eu, sunt destul de mulţi studenţi. Numărul lor este ceva mai mic la Facultatea de Psihologie, ceea ce mă miră puţin pentru că, în Germania, această disciplină este una dintre cele mai căutate, existând chiar un număr de 28 de studenţi pe un loc.

– Poate vor veni tinerii germani să studieze în România la UVVG.
– Lucrul acesta nu ar fi o problemă, pentru că cu un minim de reclamă corespunzătoare sigur se vor găsi mulţi studenţi din Germania interesaţi să vină  să studieze Psihologia în Arad la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”.

– Aţi spus că v-aţi întâlnit şi cu dl. rector Aurel Ardelean. Care au fost alte subiecte discutate?
– Am discutat şi despre perspectivele de viitor ale Universităţii, respectiv alegerile care vor avea loc. Ţin să apreciez activitatea extraordinară depusă de dl. rector Aurel Ardelean care a făcut ceva ce n-a mai făcut nimeni în această ţară şi anume să înfiinţeze o Universitate atât de mare şi de funcţională de la zero în doar 20 de ani. Chiar şi prof. dr. H. J. Muhs şi doamna dr. medic Ute Muhs au subliniat munca şi dedicarea depusă de dl. rector Aurel Ardelean, spunând că, în Germania nu există nici o Universitate de această mărime, care să se fi înfiinţat şi să fi progresat atât de mult într-un timp, relativ, scurt.

– Ce cursuri veţi preda studenţilor în acest an universitar?
– Voi preda la studenţii de la Facultatea de Psihologie, la fel ca şi în anii precedenţi, cursuri de terapii umaniste, analitice, hipnoză clinică, cursuri de neurofiziologie şi neurobiologie, făcând o punte între psihologie şi medicină. Eu consider că aceste domenii trebuie să fie unite şi nu separate cum sunt, din păcate, acum. Cred că psihicul uman şi corpul uman formează o unitate, trebuie tratat ca o unitate şi nu trebuie împărţite în psihic şi corp.

– Aş dori să transmiteţi un mesaj studenţilor Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”.
– Vreau să le spun că au făcut o alegere foarte bună înscriindu-se ca studenţi la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”. Le doresc tuturor mult succes în anul acesta universitar, iar la absolvire vor fi mulţumiţi că au fost studenţii unei universităţi de o mare calitate academică. Vreau totodată să le spun studenţilor de la medicină din anul IV, V, sau VI şi celor de la psihologie din anul III că, dacă doresc mă pot contacta pentru a veni la practică în spitale şi clinici din Germania.

 

Comentarii

comentarii