Acasă Actualitate Student ARC mătură corupția din universitățile din Timișoara

Student ARC mătură corupția din universitățile din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a lansat la Timișoara proiectului Student ARC. Proiectul, ce continuă misiunea de promovare a bunei guvernări şi de combatere a corupţiei în mediul universitar, este implementat de Societatea Academica din România si Alianţa pentru o Românie Curată in parteneriat cu ANOSR. 

Vlad Ursulean, coordonator Student ARC a moderat aceasta întâlnire cu studenţii din cadrul mai multor facultăţi, cadre didactice, reprezentanţi ai societăţii civile. De asemenea, a vorbit despre obiectivele proiectului Daniela Alexe, preşedinte al ANOSR, prezentând punctele urmărite de studenţi în proiectul dedicat implicării acestora în monitorizarea bunei guvernări din mediul academic. Scopul proiectului este acela de a construi un mecanism de monitorizare a vieţii universitare, a instituţiilor publice, pentru ca studenții să ştie cum şi unde trebuie să deschidă uşi către Romania curată prin promovarea transparenței, a principiilor eticii, implicării în deciziile care le afectează viitorul sau apărarea drepturilor lor. La inițiativă sunt invitați să se alăture și tinerii bloggeri timișoreni, jurnaliști, profesori sau tineri absolvenți care doresc să se implice în acest proiect.

”Mediul universitar din România este sufocat de impostori și plagiatori din pricina faptului că sistemul nu se bazează pe promovarea valorilor. De aceea, este nevoie ca forurile de conducere ale universităților, dar și studenții să înceapă sa controleze activitatea cadrelor didactice pentru a combate corupția și promovarea non-valorilor. Proiectul Student ARC își propune să responsabilizeze studenții și să îi determine să renunțe la pasivitate solicitând ei înșiși o educație mai bună,” spune Alina Mungiu Pippidi, președintele Societății Academice din România (SAR), inițiator al Alianței pentru o Românie curată.
“Corupția are foarte multe forme în universități – lipsa de transparență, etica universitară, modul de funcționare a comisiilor de etică – și afectează foarte grav studenții, de aceea în primul rând noi trebuie să ne implicăm. Legat de transparență, ne-am dori ca studenții să aibă proceduri foarte clare prin care să își conteste notele la examene, vrem ca taxele din universități, care nu sunt legale sau justificate, să nu mai fie percepute. Ne dorim o transparență financiară mai mare a taxelor pentru cămin dar și a taxelor de studiu, astfel încât studenții să știe ce se întâmpla cu banii lor. De asemenea, același lucru îl dorim și în cazul rezultatelor evaluărilor profesorilor de către studenți pentru ca noi realizăm, periodic, astfel de evaluări dar nu știm ce se întâmplă cu ele mai departe”, a spus Daniela Alexe.

Comentarii

comentarii