Acasă Economic Studentă din Timișoara, în finala concursului internațional Electrolux Design Lab

Studentă din Timișoara, în finala concursului internațional Electrolux Design Lab

DISTRIBUIȚI

SET TO MIMIC - Sorina Rasteanu

Sorina Răsteanu, studentă din Timișoara care a concurat alături de peste 1.700 de proiecte în concursul internațional Electrolux Design Lab, s-a calificat în ultima etapă. Este pentru prima dată când un proiect românesc ajunge atât de departe în această competiție, concursul aflându-se anul acesta la a 12-a ediție.

În 2014, în competiția internaționala de design Electrolux Design Lab s-au înscris peste 1.700 de studenți care au propus soluții pentru căminul viitorului. Dintre acestea, s-a remarcat proiectul Sorinei Răsteanu, care a fost unul dintre cele mai votate proiecte în primele doua etape ale concursului. Studentă la Universitatea de Vest din Timișoara, Sorina a propus un sistem inteligent ce ar putea reproduce gusturile și mirosurile alimentelor la nivel senzorial. Acesta permite consumatorului să perceapă gustul pe care și-l dorește și cu care este familiarizat, chiar dacă, de fapt, consumă alimente cu un gust diferit.
Alături de proiectul Sorinei, alți cinci studenți talentați de la facultăți de design din diverse țări au impresionat juriul cu ideile lor inovatoare: un cuier care curață prosoape, propus de Leobardo Armenta din Mexic, un purificator de aer care seamănă cu o floare de nufăr, realizat de către Fulden Dehneli din Turcia, un purificator de aer în formă de pâlnie care poate zbura, conceput de Michał Pospiech din Polonia, cumpărături virtuale inspirate din natură, realizate de Pan Wang din China/ UK și un aparat electrocasnic care transforma sticlele de plastic în haine, propus de Kovács Apor din Ungaria. Conceptele finaliste pot fi accesate aici: electroluxdesignlab.com si youtube.com/user/electrolux.
Lars Erikson, șeful departamentului de Design al Electrolux și purtătorul de cuvânt al juriului spune: „Pentru concursul internațional de design de anul acesta am provocat concurenții să își conceapă proiectele pornind de la tema << Viitorul căminelor sănătoase>> și, la final, am selectat șase finaliști din peste 1.700 de participanți. Conceptele finaliștilor sunt cu adevărat inovatoare și oferă idei în ceea ce privește modul în care putem să ne trăim viața în viitor, fie că este vorba despre o alimentație sănătoasă sau despre un mod eficient de a utiliza resursele.”
„Suntem mândri că, prin intermediul concursului internațional Electrolux Design Lab, România și-a dovedit creativitatea și potențialul în domeniul designului de produs. Ne bucurăm că am descoperit talentele românești în rândul studenților și sperăm că succesul Sorinei să insufle curajul de a inova tinerilor designeri români, la început de carieră”, spune Carmen Georgescu, marketing & communication Manager, Electrolux România.
Lars Erikson, șeful departamentului de Design al Electrolux, Margareta van den Bosch, consilierul în domeniul creației al companiei H&M și Robin Edman, directorul executiv al Organizației Suedeze de Design Industrial formează juriul care va alege câștigătorul competiției Electrolux Design Lab. Premiul I va fi acordat studentului care va impresiona juriul prin propunerea unui proiect de design inovator pentru viitor. Acest student va primi 5.000 de euro și un internship plătit, de șase luni, la centrul internațional de design Electrolux. Premiul al doilea este de 3.000 de euro, iar premiul al treilea de 2.000 de euro. Cel mai votat concept din semifinale va fi desemnat câștigătorul premiului “People’s Choice” și va primi un premiu de 1.000 de euro. Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul evenimentului final din Paris. Cei 6 finaliști ai Electrolux Design Lab 2014 sunt: secțiunea Culinary Enjoynment – proiectul SET TO MIMIC al Sorinei Răsteanu din România, proiectul Future Hunter Gatherer al lui Pan Wang din China/UK; secțiunea Air Purification – proiectul UrbanCone al lui Michał Pośpiech din Polonia, proiectul Lotus realizat de Fulden Dehneli din Turcia; secțiunea Fabric Care – proiectul PETE al lui Kovács Apor din Ungaria, proiectul Pure Towel propus de Leobardo Armenta din Mexic. Mai multe informații se găsesc pe website-ul Electrolux Design Lab www.electroluxdesignlab.com, YouTube: youtube.com/user/electrolux, Facebook: facebook.com/Electrolux, Twitter: twitter.com/Electrolux, Flickr: flickr.com/photos/electrolux-design-lab si Pinterest: pinterest.com/electrolux.

Comentarii

comentarii