Acasă Actualitate Supravieţuitor al infernului de la Crevedia – Reportaj

Supravieţuitor al infernului de la Crevedia – Reportaj

DISTRIBUIȚI

O tragedie nu vine niciodată singură. Aşa s-ar putea concluziona ceea ce s-a întâmplat în acest sfârşit de săptămână la Crevedia.

Cei care au fost prezenţi, nu vor putea uita niciodată momentele de groază prin care au trecut, având şansa de a rămâne în viaţă.

Experienţa jurnalistului Marius Ghilezan (România Liberă) va rămâne cu imaginea limbii de foc, ca de iad, care s-a întins printre salvatori, la a patra explozie.

Limbile flăcărilor s-au întins pe carosabilul plin de autospeciale, de salvări SMURD, de echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei, drumul naţional Bucureşti – Târgovişte se blocase, a patra  explozie la staţia de alimentare GPL din Crevedia fiind surprinsă şi filmată de martorii care erau în zonă.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a ajuns la faţa locului la o oră de la prima explozie şi a preluat conducerea operaţiunilor speciale. Erau deja peste 45 de răniţi, majoritatea din rândul pompierilor.

“Dacă aveam să reproşăm ceva, era că nu ştiam la momentul relatării de la faţa locului că mai există o cisternă neexplodată. Salvatorii erau în zona de protecţie. O autospecială, dotată cu roboţi, a intrat în mijlocul focului. Dintre victimele exploziei, doar una a murit, suferind un atac de cord. Cel puţin trei mii de locuitori au fost evacuaţi rapid. Pompierii au reuşit să stingă pajiştile din zonă, dar focarul era încins precum un vulcan. Întors din mijlocul dezastrului, am remarcat un lucru: sondele de pe câmpuri care exploatează gaz natural nu se pot stinge cu nimic. Uneori ard ani de zile. (…). Cea de-a patra explozie semăna cu Hiroshima. Limba de foc s-a ridicat – spre norocul nostru – ca o ciupercă. Am fost salvat de un pompier, care m-a trântit în spatele autospecialei. Limba de foc s-a întins peste tot. Tabla maşinii ne-a protejat. Slavă lui Dumnezeu, limba de foc a durat doar două secunde, apoi s-a urcat spre cer”, povesteşte reporterul Marius Ghilezan.

Cele patru rezervoare de GPL aparţineau unei firme a băiatului primarului din Caracal, care funcţionau fără autorizaţie.

Iadul a coborât peste acel loc. Unii, surprinşi de flăcări, urlau; pompierii răniţi erau aduşi pe rând în zona unde se grupaseră peste 20 de salvări. Paramedicii i-au dezbrăcat şi au turnat apă peste corpurile lor goale, pentru a diminua şocul termic.

“O persoană a murit şi altele 54 sunt spitalizate, 10 fiind intubate. Dintre răniţi, 43 sunt pompieri, poliţişti şi jandarmi, unii în stare gravă. România a activat Mecanismul european de protecţie civilă pentru transferul victimelor,” au transmis autorităţile române, în plină noapte.

Ultima cisternă s-a stins târziu în noapte, după ora 1.

“Mi-am luat acasă ca amintire câteva folii de aluminiu, neutilizate. Spre veşnică memorie. Firma de GPL, aveam să aflu târziu în noapte, aparţinea lui Ionuţ Daniel Doldurea, fiul primarului social-democrat din Caracal. (…). “Corupţia ucide,” strigau cei din studiouri. E foarte uşor să relatezi din avion. Mai greu e să fii în mijlocul frontului de luptă, aveam să spun pe un post naţional de televiziune”.

(sursa: Marius Ghilezan, RL)

Comentarii

comentarii