Acasă Actualitate Sute de profesori din Timiş rămân, din toamnă, pe drumuri!

Sute de profesori din Timiş rămân, din toamnă, pe drumuri!

272
DISTRIBUIȚI

Alertă maximă la Inspectoratul Şcolar Timiş. Un ordin venit direct de la Ministerul Educaţiei cere instituţiei desfiinţarea a 642 de norme. Acest lucru trebuie făcut până la 1 septembrie. Dacă măsura va fi pusă în practică de IŞJ Timiş, sute de profesori din judeţ ar putea rămâne fără un loc de muncă. Înştiinţarea a fost primită, miercuri, prin telefon, de Inspectoratul Şcolar Timiş. În Timiş, 20 de clase de a IX-a au fost deja desfiinţate şi vor urma alte aproape 40, prin comasarea claselor cu elevi puţini. În judeţ, la nivelul învăţământului primar nu va mai exista nicio clasă cu mai puţin de 20 de elevi, iar la nivel de gimnaziu şi liceu toate clasele care au mai puţin de 25 de elevi vor fi comasate. Numărul profesorilor din şcoli ar putea fi luat cu o decizie rapidă a IŞJ Timiş. În perioada 27-29 iulie, în Timiş vor fi redistribuite cele aproximativ 1.200 de posturi de suplinitori. S-ar putea ca numărul de posturi să fie înjumătăţit…

Se înjumătăţesc suplinitorii?

„Este o nenorocire că măgarii, guvernanţii, au luat această hotărâre peste noapte. Guvernul Boc este Guvernul lui Peşte, ba stânga-dreapta, ba dreapta-stânga”, s-a arătat revoltat de această decizie Virgil Popescu, liderul sindicatului „Spiru Haret” din învăţământul preuniversitar timişean.
Semnalul de alarmă a fost tras de Nicolae Robu, rectorul Univeristăţii „Politehnica”. Omul care a intrat puternic în politică ajungând preşedintele PNL Timiş acuză şi el Guvernul Boc de inconsecvenţe şi neglijarea sistemului de educaţie. „Este o contradicţie între ce se vorbeşte şi ce se face  în România vizavi de învăţământ. Acest guvern nu numai că nu continuă lucrările de reabilitare a şcolilor, dar iată că s-a ajuns până acolo încât să existe probleme cu salariile”. Conducerea Inspectoratului Şcolar Timiş este în încurcătură. Şi trebuie să ia o decizie rapid. Hotărârea ar putea tăia numărul de posturi de suplinitori, care vor fi distribuite, începând de luni, la IŞJ Timiş.

Nu ştiu încă ce-i de făcut…

Conducerea Inspectoratului Şcolar Timiş nu vrea să ia o decizie pripită, aşa că, la ora aceasta, nu are un plan pentru situaţia creată. „Într-adevăr, trebuie ca, de la 1 septembrie, să reducem 642 de norme. Vom avea şi mai puţine clase şi, automat, unele posturi dispar. Profesorii titulari nu au de ce să-şi facă griji. Cel mai simplu ar fi să tăiem din posturile de suplinitori, care vor fi redistribuite în aceste zile. Nu ştim încă ce vom face. Căutăm încă să vedem care va fi impactul acestor reduceri la nivel de judeţ. Mai avem timp, măsura trebuie pusă în aplicare de la începutul lui septembrie”, spune Dumitru Tomoni, inspectorul şcolar general adjunct de Timiş. La nivelul Inspectoratului Şcolar, zilele acestea, au fost împărţite doar 206 posturi de titulari. Pentru acestea au concurat aproximativ 2.000 de dascăli. Mare parte dintre cei care nu au prins o catedră de titular sperau să prindă măcar un loc de suplinitor. Speranţele câtorva sute dintre aceştia ar putea fi năruite de măsura luată de Ministerul Educaţiei. În toată ţara se vor reduce mii de norme în învăţământul preuniversitar.
 

Comentarii

comentarii