Acasă Actualitate Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

878
DISTRIBUIȚI

Mare sărbătoare creştină, astăzi: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorită de către Biserica Ortodoxă în fiecare an la data de 29 august.

Fecior al Elisabetei şi al lui Zaharia – Sfântul Ioan Botezătorul este cel despre care a spus Duhul Sfânt prin prorocul Maleahi: “Iată, trimit înaintea feţei Tale pe Îngerul Meu, care va găti calea Ta, înaintea Ta” (Maleahi 3, 1; Luca 7, 27). Înger, vârful prorocilor, mucenic, Înainte-Mergătorul şi Botezătorul lui Hristos – el a fost toate acestea.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini. I-a fost atribuit supranumele de „Inaintemergatorul” datorită faptului că a anunțat venirea lui Hristos.

Conform Evangheliei, Irod, în cadrul celebrării zilei sale de naștere, ordonă tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea perioadă, Ioan Botezătorul era în temniță din Castelui lui Irod de la Maherus. Motivul întemnițării este unul simplu: Ioan îl critică public pe Irod pentru traiul nelegiuit de care a dat dovadă alături de Irodiada, soția fratelui sau. Urându-l până în măduva oaselor, această îi cere fiicei sale, Salomeea să îi spună lui Irod că dorește capul lui Ioan ca răsplată. Irod, de teamă că Ioan Botezătorul ar putea învia, decide doar trupul acestuia să fie dat ucenicilor pentru a fi înmormântat la Sevastia, pe când capul sau a fost îngropat de către Irodiada în curtea sa.

Ce nu ai voie să faci astăzi

În această zi se ține post aspru. De asemenea, este recomandat ca să nu se mănânce pepeni, pentru că forma acestora aduce aminte de cea a capului lui Ioan Botezătorul. Tot în această zi, în unele regiuni rurale nu se folosește cuțitul, toată mâncarea fiind ruptă cumâna, nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.

Nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

Tot un obicei care vine din popor este acela de a ține post „de la cruce până la cruce” ; era unul de două săptămâni, care totuși nu este consemnat în calendarul creștin. Postul avea rolul de a-i curați pe toți cei care au săvârșit păcate grave sau chiar omoruri. Cei care decideau să postească în acea zi mâncau doar turte de grâu sau mălai.

Este ultima mare sărbătoare a anului bisericesc, având în vedere că acesta se încheie pe 31 august.

Comentarii

comentarii