Acasă Sănătate Ţigara. Drogul care nu a vindecat pe nimeni, dar ucide anual peste...

Ţigara. Drogul care nu a vindecat pe nimeni, dar ucide anual peste 6 milioane de oameni

DISTRIBUIȚI

big-adoptat-de-parlament-fumatul-interzis-in-spatiile-publiceÎncepând de joi 17 martie, fumatul va fi interzis în toate spaţiile publice închise, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii.
Ţigara este, clar, un drog. Atâta timp cât nu te poţi lăsa de acest viciu nici în ruptul capului, este un drog. Am văzut bolnavi cu plămânii deja făcuţi praf, gravide sau mame care alăptau şi care trăgeau adânc fumul în piept, bolnavi de cancer care între două perfuzii se ascundeau de medici şi fumau.
Medicii au stabilit, de altfel, că tabagismul este o boală. Şi ca orice boală, se poate trata. Şi cât de simplu! Doar prin voinţă.
Să fie atâta inconştienţă? Cred că este o armonioasă împletitură între viciu, plictis şi snobism. Depinde de vârstă.
„Ameninţarea” intrării în vigoare a legii care interzice fumatul în spaţii publice a creat emoţii puternice în rândul fumătorilor veterani, dar şi … în rândul politicienilor care profită de vicioşi şi, ce să vezi!, se gândesc deja cum să atragă electorat şi pregătesc deja binecunoscutele „manevre legislative” prin care, nu-i aşa?, o lege poate fi fentată, pentru că de aceea este făcută! În opinia unora.
Deja sunt politicieni oportunişti (scuze pentru pleonasm, pentru că politicienii ne-oportunişti sunt rara avis) care au tăcut în parlament tot mandatul, probabil că au stat la o ţigară lungă cât două mandate, iar acum e momentul să li se audă inteligenţa. Ei susţin că ESTE NECONSTITUŢIONAL a nu fuma. Bine că ESTE CONSTITUŢIONAL a-i intoxica pe nefumătorii din vecinătate lor şi a împrăştia moartea strop cu strop în jur. În decembrie 2015, un grup de 33 de senatori a depus o contestaţie la Curtea Constituţională referitoare la legea care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise. Aceste exemplare nu se gândesc cum să facă un lucru benefic pentru OM, ci cum să le fie lor bine, pentru că fiind fumători, nu au chef să renunţe la acest viciu. Încă o dată, ne arată EGOISMUL lor, faptul că se gândesc doar la ei când e vorba despre legi şi interese de apărat.
Stimaţi fumători, dacă dumneavoastră intraţi într-o încăpere curată şi aerisită, în care nu s-a fumat niciodată, nu veţi fi deranjaţi, de fapt, nici nu simţiţi diferenţa. În schimb, dacă un nefumător intră într-o încăpere în care s-a fumat, urmările pot fi grave asupra sănătăţii acestuia. Pentru că indiferent cât de mult ai aerisi un spaţiu înschis în care s-a fumat, mirosul rămâne al naibii de puternic în pereţi.
Nesimţirea maximă este în rândul taximetriştilor care fumează în maşină sau care le permit acest lucru clienţilor. Degeaba deschid geamurile (asta dacă vrea şoferul, pentru că de obicei, în asemenea mizerie, manivela de deschis geamul este luată, să nu-l tragă curentul!), că mirosul rămâne. Mai sunt şi săli de spectacol în care dacă mergi, ieşi cu hainele mirosind a tutun. Mai sunt şi şcoli în care se fumează, mai sunt şi cadre medicale care fumează în spaţiile special amenajate. Dar miros hainele, halatele, părul, pielea.
Stimaţi fumători, gândiţi-vă că cu fiecare fum pe care-l trageţi în piept, băgaţi în conturile industriaşilor fabricanţi de tutun câte un bănuţ. Aceia sunt singurii adevăraţi profitori ai acestei adevărate „industrii a morţii”. Mai bine, adunaţi banii aceia.

*****

AFECŢIUNI PROVOCATE DE FUMAT

* FUMATUL PROVOACĂ BOLI PULMONARE * FUMATUL AFECTEAZĂ PANCREASUL *
FUMATUL AFECTEAZĂ CĂILE URINARE * FUMATUL AFECTEAZĂ PIELEA ŞI DINŢII
* FUMATUL CREŞTE RISCUL DE OSTEOPOROZĂ * FUMATUL CAUZEAZĂ BOLI * CORONARIENE (ALE INIMII) * FUMATUL CAUZEAZĂ BOLI ALE SISTEMULUI NERVOS CENTRAL (CREIER) * FUMATUL CAUZEAZĂ BOLI ALE SISTEMULUI CIRCULATOR
* FUMATUL CAUZEAZĂ BOLI DE GURĂ, FARINGE ŞI ESOFAG * FUMATUL CAUZEAZĂ BOLI DE STOMAC * FUMATUL CAUZEAZĂ BOLI ALE UTERULUI ŞI OVARELOR *
FUMATUL CAUZEAZĂ BOLI ALE TESTICULELOR

ATENŢIE! Efectele fumatului asupra fertilităţii sunt reversibile, în timp.

Fumatul creşte riscul de cancer de col uterin.

Cancerul ovarian este şi el mai frecvent la fumătoare: de 2.9 ori, comparativ cu nefumătoarele de aceeaşi vârstă, cu acelaşi număr de sarcini şi cu consum comparabil de anticoncepţionale.

ATENŢIE! Oprirea fumatului reduce riscul cancerului invaziv de col uterin. Femeile cu leziuni precanceroase care au oprit fumatul şi-au redus dimensiunile leziunilor, deci şi riscul de malignizare.
În schimb, femeile care au continuat să fumeze şi-au redus rata de succes al tratamentului de 2.5 ori comparativ cu nefumătoarele.

LA FUMAT SE POATE RENUNŢA, DACĂ EXISTĂ VOINŢĂ

Peste 70.000 de români s-au înscris în Programul Naţional Antifumat.

S-au lăsat de fumat, după ani de tabagism actori, oameni de presă: Olivia Steer, Cristina Cioran, Andreea Raicu, Gheorghe Visu, fostul fotbalist Cornel Dinu, Angelina Jolie, Brad Pitt şi mulţi alţii. Pentru că au avut voinţă.

De ce să fii bolnav şi să nu fi sănătos? De ce să nu adie în urma ta, ca femeie, un plăcut miros de parfum, şi să împrăştii duhan? De ce să nu vrei viaţa?

************

SCURTĂ ISTORIE A FUMATULUI

Dumnezeu nu a creat ţigara. Nici omului şi nici maimuţei nu le-a pus în gură pipa. Omul nu a fumat „din pântecele maicii sale”.
„Paradoxal, dar nu s-a fumat tutun decât după anul 1500. În antichitate, grecii şi romanii se pare că fumau plante aromate cum ar fi piperul, eucaliptul, menta. Cu toate acestea, în mormântul lui Ramses al II-lea s-au descoperit frunze de tutun, fapt care ridică numeroase întrebări. Civilizaţiile amerindiene, atât din America de Sud, cât şi America de Nord, au fumat, utilizând tutunul în pipe sau folosindu-l pentru otrăvirea vârfurilor săgeţilor, sub denumirea de „petum”. Indigenii îl cultivau în insulele Tobago (Antilele Mici), incaşii şi aztecii îl fumau zilnic sau la marile sărbători religioase.
Europa descoperă tutunul odată cu Cristofor Columb, care îl aduce în Spania. Plantele de tutun au fost menţionate pentru prima oară în 1558, de Fernando Hernandez de Toledo, medicul lui Fillip al II lea. Către mijlocul secolului XVI-lea este aclimatizat în Portugalia, iar ambasadorul Franţei la Lisabona, Jean Nicot de Villemain trimite circa 1500 de frunze de tutun tocate Catherinei de Medici, descriind tutunul ca fiind capabil să calmeze migrenele.
Treptat, tutunul începe să se răspândească în întreaga Europă, începe să fie consumat în cantităţi din ce în ce mai mari. În 1690 agronomul Jean de la Quintinie descoperă proprietăţile insecticide ale tutunului, iar extractul apos de tutun se folosea pentru stropirea pomilor” (sursa:wordpress).

TUTUNUL ÎN ROMÂNIA

Cele mai vechi dovezi privind folosirea tutunului în ţara noastră sunt pipele descoperite în ruinele cetăţii Suceava. Încă din a doua jumătate a secolului al XVII-lea, Ţările Române erau un însemnat centru comercial al tutunului, făcându-se comerţ cu tutunuri străine şi indigene. În secolul al XVII-lea exista o taxă a „tutunăritului” pe cultura tutunului, taxă menţionată în anul 1693, într-un document din Moldova. În secolul al XVIII-lea taxa tutunăritului apare şi în Muntenia, iar suprafeţele cultivate s-au mărit considerabil de la an la an. Soiurile cultivate erau turceşti, ruseşti şi româneşti.
În prima jumătate a secolului al XIX-lea apar în Ţările Române fabricanţii de tabac. Până la introducerea monopolului asupra culturii şi exploatării tutunului, prelucrarea acestuia se făcea rudimentar, cu un cuţit pentru tăiat foile, numit havan, unelte rudimentare pentru pulverizarea lui şi o balanţă pentru cântărirea tutunului vândut.

*************

ÎN TIMIŞ, ÎNCEP CONTROALELE

Prefectul Mircea Băcală a anunţat că de luni începe verificarea instituţiilor şi a spaţiilor publice, să vadă dacă se respectă legea antifumat. Instituţiile publice din judeţ au deja spaţii special amenajate, în curţile interioare, pentru fumători. Nerepsectarea legii atrage amenzi cuprinse între 500 de lei şi

EXCEPŢII. Se mai poate fuma doar în penitenciare de maximă siguranţă şi pe aeroporturile internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: «Cameră pentru fumat», «Loc pentru fumat».

**************

AMENZI PENTRU NERESPECTAREA LEGII

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere.

La a doua abatere se sancţionează cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii.
Săvârşirea unei noi contravenţii la prevăzută de legea antifumat se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

Comentarii

comentarii