Acasă Eveniment Timişoara ar putea primi titlul de oraş verde ENO

Timişoara ar putea primi titlul de oraş verde ENO

DISTRIBUIȚI

„Timişoara ar fi foarte bun să fie primul oraş verde ENO, nu numai din România, ci şi din Europa”, spune coordonatorul ENO pe întreaga Asie – Kalaimani Supramaniam O delegaţie din partea ENO a vizitat, la sfârşitul anului trecut, Timişoara. Invitaţi de Liceul Teoretic IRIS, o şcoală cu multe preocupări faţă de mediu, trei oameni din această organizaţie au venit în oraşul de pe Bega. ENO – Environment Online – este un program de mediu prin care şcolile din întreaga lume fac tot felul de activităţi legate de mediu, una din cele mai importante fiind plantarea de copaci. Nu doar asta, ci cam tot ceea ce înseamnă ocrotirea mediului. Un oraş poate deveni verde sub emblem ENO dacă primăria din respectiva urbe sprijină şcolile ENO în activităţile ecologice pe care le desfăşoară. De-a lungul anilor, liceul timişorean IRIS a desfăşurat activităţi pe linia protecţiei mediului: plantări de copaci, marşul broscuţelor – acţiune de avertizare şi informare a populaţiei despre încălzirea globală – şi voluntariate în cadrul unor acţiuni de ecologizare a oraşului. Toate acestea au fost posibile datorită implicării necondiţionate a Consiliului Judeţean Timiş – care a încurajat şi sprijinit acţiunile elevilor cu dificultăţi de vedere de la Liceul Teoretic „Iris”.  De asemenea, liceul a avut o colaborare foarte bună cu Direcţia Spaţii Verzi din Primăria Timişoara, care a pus la dispoziţia micilor ecologişti plante şi puieţi din diverse specii. Liceul Teoretic IRIS nu este singura şcoală ENO din Timişoara, mai sunt şi alte şcoli implicate în astfel de proiecte.

100 de milioane de copaci până în 2017

Delegaţia ENO a fost prin 16 ţări să vadă cum merg activităţile legate de protecţia mediului.  Cei din delegaţie au stat câteva zile prin Timişoara şi au avut ocazia să vadă oraşul de pe Bega. Liceul IRIS le-a dat diplome acestora, delegaţii ENO fiind principalele motoare ale acestei organizaţii ce are în prim plan protecţia mediului. De-a lungul timpului au avut şi vor avea loc tot felul de conferinţe pe teme de mediu. Şcolile din România sunt invitate şi ele să ia parte la aceste seminarii care s-au desfăşurat în Finlanda, iar viitoarea întâlnire va fi în Taiwan în primăvara acestui an. Programul ENO a început din anul 2000, iar în momentul de faţă sunt implicaqte şcoli din 124 de ţări. Există şi zile în care se plantează copaci în toate aceste ţări în acelaşi timp. Zilele plantărilor de copaci sunt în lunile mai şi septembrie. Atunci, în acelaşi timp se plantează copaci în toate aceste ţări. Scopul este ca prin intermediul acestui program să se planteze 100 de milioane de copaci până în 2017.

Copacii pe Google Maps

„Într-un oraş verde ENO căutăm să vedem cum lucrează elevii cu consiliul local. Acum vrem ca studenţii să planteze pomi în parcuri, să colaboreze cu consiliile locale. Să vedem ce alte lucruri care ajută ecologia sunt făcute de autoritatea locală pentru a fi o lumea mai bună. Timişoara ar fi foarte bun să fie primul oraş verde ENO nu numai din România, ci şi din Europa. Toţi trebuie să muncească din greu. Fiecare copac plantat va avea un număr, vom pune un număr la fiecare copac şi va fi pe Google Maps – vei vedea pe internet unde pot fi găsiţi aceşti copaci. Oricine poate veni, i se va pune o etichetă şi îl va putea vedea. Baza de date va fi în Taiwan. Timişoara are mulţi copaci, parcuri, are transport electric. Trebuie să facă mai mult. Trebuie să facă programe guvernamentale pentru copii. Poate putem face ceva şi cu praful din Timişoara şi Timişoara să fie recunoascută internaţional ca şi prietenă a mediului”, spune coordonatorul ENO pe întreaga Asie – Kalaimani Supramaniam. De altfel, acesta a spus că Timişoara va fi invitată în Taiwan pentru a vedea cum se desfăşoară conferinţa din aprilie.

 

Comentarii

comentarii