Acasă Actualitate Timişoara e pregătită să primească refugiaţi din Libia

Timişoara e pregătită să primească refugiaţi din Libia

DISTRIBUIȚI
„Este o probabilitate semnificativă ca refugiaţii din Libia să fie aduşi la Timişoara”, a declarat Machiel Salomons, reprezentantul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi în România. 
13 ambasadori au fost vineri la Timişoara. Aceştia au vizitat Centrul de Tranzit pentru Refugiaţi din oraşul de pe Bega – primul loc de acest fel din lume cu o capacitate de până la 200 de refugiaţi şi cu o perioadă de şedere limitată la şase luni. După perioada petrecută la Timişoara, refugiaţii sunt relocaţi în alte ţări. La întâlnire au fost reprezentanţi ai Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, ai Ministerului Administraţiei şi Internelor şi al altor instituţii.

 Este a patra vizită a ambasadorilor în România  „Până acum a fost acordată asistenţă unui număr de 637 de persoane. În următoarea perioadă de timp se fac unele demersuri pentru a prelua alte persoane aflate în dificultate. Prin Oficiul Român de Imigrări autorităţile române vor acorda asistenţa, sprijinul, suportul necesar bunei funcţionări a acestui centru la solicitarea UNHCR”, a declarat Ioan Dascălu, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor. 
 
„Nu este un secret că se aşteaptă un flux al persoanelor din Libia în afara graniţelor”
 
Centrul a fost deschis în 8 mai 2008 şi a adăpostit până acum refugiaţi din Eritrea, Sudan, Irak, Sri Lanka, Nigeria, Yemen –  în total 637 persoane. O parte din aceşti refugiaţi au fost relocaţi în America, Suedia, Canada. Acum se aşteaptă un aflux mare de refugiaţi din Libia – zonă de conflict la ora actuală. „Nu este un secret că se aşteaptă un flux al persoanelor din Libia în afara graniţelor în următoarele două săptămâni. Majoritatea persoanelor care pleacă din Libia nu au probleme pentru a ajunge în ţările de origine – Egipt, Vietnam, Bangladesh, Tunisia. Există un număr de refugiaţi care nu se pot întoarce în ţările lor de origine. Avem acum suficientă experienţă pentru a ne asigura că persoanele care sunt în căutare de protecţie internaţională şi din Libia pot ajunge la centrul de refugiaţi din Timişoara pentru a primi asistenţa internaţională de care au nevoie”, a declarat Machiel Salomons, reprezentantul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi în România. 
 
„În următoarele două săptămâni se poate ca centrul să fie umplut la capacitate – 200 de persoane”
 
Ambasadorii sosiţi în Timişoara s-au întâlnit cu refugiaţii prezenţi la ora actuală în centru. De altfel, centrul din Timişoara e pregătit şi pentru primirea refugiaţilor din Libia. De aici vor fi relocaţi în alte ţări, urmând ca apoi să vină un alt grup care la rândul lui să fie relocat în alte părţi şi aşa mai departe. „Aproximativ 200.000 de persoane au plecat din Libia şi au trecut graniţa în Tunisia şi Egipt. Majoritatea dintre aceştia erau cetăţeni ai Egiptului, Vietnamului, Bangladeshului, care au putut fi repatriaţi”, a mai spus Salomons. De altfel, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi Antonio Guterres a vizitat graniţa cu Tunisia şi a spus că dacă războiul civil continuă ar putea fi milioane de refugiaţi din Libia – libieni – care ar putea apleca. „Este o probabilitate semnificativă ca refugiaţii din Libia să fie aduşi la Timişoara pentru că este un centru de tranzit – nu este un loc de destinaţie sau de azil. Am ştiut că va exista această nevoie de tranzit pentru refugiaţi. În următoarele două săptămâni se poate ca centrul să fie umplut la capacitate – 200 de persoane iar mai apoi aceste persoane să fie relocate în ţările de relocare, urmând ca apoi să vină un alt grup”, a declarat Machiel Salomons. 
 

Comentarii

comentarii