Acasă Cultura Timişorenii au redescoperit memoria cartierelor Freidorf şi Fabric

Timişorenii au redescoperit memoria cartierelor Freidorf şi Fabric

DISTRIBUIȚI

Asociaţia „Timişoara – Capitală Culturală Europeană” şi Consiliile Consultative de Cartier Freidorf şi Fabric au organizat sâmbătă, 3 noiembrie, două evenimente în cadrul proiectului „Memoria Cartierului Meu”. Desfăşurate în aer liber, în Parcul Petofi Sandor şi în Piaţa Traian, eveimentele au avut ca tematică cele mai interesante poveşti din cartiere, astfel încât cei prezenţi să descopere istoria locului şi cele mai frumoase şi valoroase tradiţii.

Programul cultural a început de dimineaţă, în cartierul Freidorf. Preşedintele Consiliului Consultativ de Cartier, Mitică Ioviţă, a subliniat importanţa manifestărilor culturale inspirate de istoria cartierului pentru proiectul candidaturii oraşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii. În completarea sa, preoţii Parohiei Ortodoxe din Freidorf au adresat o binecuvântare şi au îndemnat comunitatea să fie unită, la fel cum s-a întâmplat încă de la începuturile acestui cartier.

Elevii din clasele mici de la Liceul Tehnologic şi Transporturi Auto au adus în atenţia publicului una dintre cele mai faimoase poveşti din cartierul Freidorf: viaţa lui Johnny Weissmuller, timişoreanul care a emigrat în Statele Unite ale Americii cu familia, a ajuns campion mondial la înot, după care a interpretat rolul lui Tarzan şi a devenit un star în lumea cinematografică.

În timpul spectacolului din cartierul Fabric, care a început la ora 14.30, preşedintele Consiliului Consultativ de Cartier, Constantin Savulov, a anunţat că evenimentul din cadrul proiectului „Memoria Cartierului Meu” poate deveni cea de-a treia manifestare tradiţională a comunităţii de pe parcursul unui an.

Sceneta elevilor de la Şcoala Generală nr. 21 din Fabric, coordonaţi de Gina Macovei, actriţă a Teatrului Merlin, a readus în atenţie o vorbă veche a timişorenilor care spunea că „Toate lucrurile bune vin din Fabric”.

Spre finalul programului din Fabric, timişorenii prezenţi au făcut un tur al Pieţei Traian, în timpul căruia ghidul Alexandra Irimia a spus povestea monumentelor istorice, apoi, cu sprijinul RATT, doritorii au avut ocazia de a parcurge cartierul într-un tramvai de epocă.

Evenimentele de sâmbătă au fost acompaniate muzical de un grup de studenţi de la Facultatea de Muzică din Timişoara, coordonat de profesorul Sergiu Cârstea. Fragmentele muzicale cântate la trompetă au fost o invitaţie pentru trecători să descopere cartierele în care trăiesc. De asemenea, istoricul Ioan Haţegan a povestit despre cele mai importante momente istorice din evoluţia celor două comunităţi, precum şi despre legendele cele mai captivante. Scriitorii Ariergarda Eliana Popeţi, Marius Aldea (Freidorf), Viorel Marineasa, Adela Dragomir, Eugen Bunaru şi Marlen Heikmann Negrescu (Fabric) au îmbogăţit programul cultural cu lecturi a căror tematică a fost inspirată tot de istoria cartierelor.

Publicul prezent a avut posibilitatea să pătrundă în atmosfera locurilor de altă dată şi prin intermediul expoziţiilor de linogravură (Freidorf) şi pictură pe sticlă (Fabric). Elevii de la cele două şcoli implicate în proiect, sub coordonarea artiştilor de la Fundaţia Rubin, au reprodus imagini cu cele mai frumoase clădiri din cele două cartiere.

Proiectul „Memoria Cartierului Meu” continuă cu prezentarea specificului cartierelor Fratelia şi Mehala, vineri, 9 noiembrie, de la ora 11.00, respectiv ora 13.00. Proiectul se doreşte a fi şi un exerciţiu de muncă în echipă, în care actori culturali foarte diferiţi şi consiliile consultative de cartier au colaborat pentru revalorizarea oraşului şi accederea la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Comentarii

comentarii