Acasă Actualitate Timișoara are strategie de smart-city pentru următorii cinci ani

Timișoara are strategie de smart-city pentru următorii cinci ani

DISTRIBUIȚI
site-ul primăriei

Joi, 30 iunie, consilierii locali din Timișoara au aprobat, în unanimitate, proiectul de hotărâre privind aprobarea Strategiei „Smart City și transformare digitală Timișoara 2022-2027”. Concret, este vorba despre un document care prevede pașii prin care Timișoara se poate alinia orașelor „inteligente” din lume și cu ajutorul căruia poate beneficia de fondurile europene destinate digitalizării.

„Sunt foarte mândru că s-a ajuns la acest punct, la această strategie pe care o votați astăzi au participat peste 2.000 de timișoreni, prin diferite forme de consultări. A fost un proces de șase luni. Toate firmele de IT din oraș, instituțiile publice, universitățile, dar și cetățenii au participat la această strategie. Nu este o strategie a primăriei, este o strategie pentru tot orașul Timișoara. Este baza pentru tot ceea ce înseamnă transformare digitală în Timișoara în următorii ani. Această str este și prima din toată regiunea de vest. Suntem primul oraș care poate accesa fonduri europene pe digitalizare și smart-city.

Fritz i-a mai felicitat și pe toți cei implicați, dar în mod special pe Val Mureșan, consilierul său personal, cel care a coordonat proiectul. Chiar și Dan Diaconu (PNL), care de obicei critică inițiativele administrației, a lăudat strategia. „Cred că atunci când un lucru este bun, trebuie să spunem că este bun. Această strategie chiar este un lucru bun, iar toți cei care au lucrat la ea merită felicitări”, a declarat fostul viceprimar liberal.

Strategia adoptată se învârte în jurul mai multor puncte principale: transformarea digitală, smart city, elaborarea strategiei propriu-zise și punerea acesteia în aplicare. În document sunt prevăzute indicații atât pentru serviciile publice – care ar trebui să fie 100% online, să optimizeze resursele și să aibă profesioniști, de exemplu – cât și pentru fi mediul privat, care ar trebui să folosească în proporție tot mai ridicată tehnologiile de ultimă oră. În rest, printre altele, se vorbește și despre eficiența energetică, sustenabilitate sau conectivitate.

Documentul propriu-zis, precum și alte detalii despre proiectul de hotărâre aprobat de consilierii locali puteți găsi și pe site-ul primăriei: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=4F29EF536C3E1521C2258839003F08E1.

Comentarii

comentarii