Acasă Actualitate ”Timișoara, București din Epoca de Aur”, prin fotografiile lui Andrei Pandele.

”Timișoara, București din Epoca de Aur”, prin fotografiile lui Andrei Pandele.

DISTRIBUIȚI

Miercuri 29 noiembrie 2023 de la ora 18:00, la Galeria Art Center UVT din Timișoara, strada Oituz nr.4, parcul cu Platani, va avea loc vernisajul expoziției: Timișoara, București din Epoca de Aur.

Fotografiile din perioada comunistă sunt realizate în Timișoara și la București de Andrei Pandele, unicul norocos din țările din est care a expus un proiect îndreptat direct împotriva sistemului comunist, iar expoziția este realizată cu sprijinul UVT, al Facultății de Arte si Design, curatori fiind Conf.Univ.Dr. Claudiu Arieșan și Lect.Univ.Dr. Mădălin Mărienuț.

Fotografiile prezentate surprind scene de viață cotidiană, nesfârșite cozi la alimente, bucuria cumpărării unui covor, refacerea stocului de hârtie igienică, aprovizionarea cu sifon și efectele indicațiilor prețioase: haos în transportul în comun, turnarea asfaltului fierbinte peste zăpadă, pregătiri pentru defilări propagandistice, străzi pustii. Apar momente din mutilarea Bucureștiului, vizita oficială a lui Gorbaciov, Revoluția din Decembrie 1989 sau Dan Păltinișanu ridicand Cupa României, după finala câștigată de Poli Timișoara cu Steaua București în iunie 1980.

Într-un regim totalitar, care incrimina cu șase ani de închisoare „Uneltirea contra ordinii sociale” și „Denigrarea realității socialiste”, autorul înșela vigilența informatorilor, Miliției și Securității. Prin obiectivul său, cu o precizie aproape chirurgicală, a reușit să surprindă excesele ultimului deceniu de comunism, o etapă șocantă din trecutul dureros al României.

Într-un articol BBC dedicat fotografiilor lui, Andrei Pandele mărturisea: “Am fotografiat distrugerea patrimoniului arhitectural, era foarte gravă. Și mai rău era că distrugea viețile a 20 de milioane. Așa că am început să fac fotografii cu viața de zi cu zi. Cred că aceste imagini sunt și mai frapante.”

Surprinsă în aceste fotografii, viața românilor sub regimul Ceaușescu ne apare azi ca un film de groază mut cu accente suprarealiste. Cotidianul este disfuncțional, dominat de absurd și de lipsuri. În inima acestei realități sumbre, artistul fotograf reușește să surprindă și câteva crâmpeie de frumusețe, prezente în joaca unui copil sau în mersul grațios al unei doamne.

Arhitect de profesie și fotograf de sport part-time, Andrei Pandele a predat cursuri pe tema fotografiei şi arhitecturii la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu.

Fotografiile sale au fost prezentate în expoziții naționale și internaționale. Au apărut în publicații: Photo, National Geographic, Sovetskoe Foto, Midi Olympique, Lettres de Paris, Rugby World&Post, Adevărul, Cotidianul, Evenimentul, Arhitectura, la Mordorée.

Invitat special la Festivaluri de Fotografie: Nov.2017 Photo Israel, Oct.2009 Fall of Communism, Bratislava, Sep.2009 Visa pour l’Image Perpignan, Sep.2008 Noorderlicht, Leeuwarden-Groningen.

A contribuit cu numeroase lucrări la cartea Vom muri și vom fi liberi (1990), alaturi de Irina Nicolau.

A publicat albumele : Fotografii interzise și imagini personale (2007), Martorul surpriză: fotografii necenzurate din comunism (2008), Casa Poporului, un sfârșit în marmură (2009), Bucureștiul mutilat (2018), Decembrie ’89 in 89 de imagini (2019) și În țara cu cele mai frumoase fete (2023).

Expoziția Timișoara, București din Epoca de Aur face parte din evenimentul Imagine.Sunet.’89 și este deschisă până în 22 decembrie 2023. Poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 12:00-20:00, în spațiul Galeria Art Center UVT din Timișoara, strada Oituz, nr. 4 (parcul cu Platani) iar intrarea este gratuită.

 

Comentarii

comentarii