Acasă Actualitate Timișoara – ca o imensă scrumieră (II)

Timișoara – ca o imensă scrumieră (II)

DISTRIBUIȚI

O plăcere deosebită a unor cetățeni care se odihnesc pe bancă în parc sau pe malul verde și răcoros al râului Bega este să își aprindă frumușel țigareta și să se intoxice adânc cu gudron, nicotină și alte otrăvuri existente în fumul de țigară.

Până aici nu e nimic deosebit. Fiecare face așa cum crede de cuviință cu viața lui. E o chestiune particulară. Din păcate, gestul final pe care îl fac unii fumători de a abandona chiștocul lângă băncuță în iarbă devine o problemă publică a comunității.

De aceea trebuie trași tot frumușel de urechi, pentru a conștientiza faptul că nu este civilizat ceea ce fac, fiindcă acel loc public și băncuța aparțin tuturor, iar când următorul cetățean obosit va veni să își tragă sufletul pe băncuță va rămâne oripilat de ceea ce va vedea: locul acoperit de chiștoace oribile (foto).

Mai mult, după cum se vede în fotografie, unii compatrioți de-ai noștri simt că o țigară fără ceva udeală nu merge. Așa că o corona, un suc sau un iaurt ar fi perfect. Nici aici nu ar fi o mare problemă, dacă ambalajul nu ar fi abandonat tot acolo, lângă băncuță, unde vor sta să se odihnească alți și alți cetățeni obosiți și vor rămâne înfiorați când vor vedea mizeria!

Cam asta e situația detestabilă pe care o observăm toți la foarte multe bănci atunci când ne oprim să ne tragem sufletul la umbra răcoroasă sau să ascultăm clipocitul Begăi.

Ce spune legea și Poliția Locală Timișoara?

Potrivit HCL 371/2007, modificată prin HCL 206/2009, aruncarea de hârtii, ambalaje, resturi alimentare şi nealimentare, printre care şi chiştoace de ţigări, coji de seminţe, precum şi orice alte deşeuri, se sancţionează cu amenzi de la 500 la 1.000 lei.

Poliţia Locală Timişoara desfăşoară activităţi de urmărire şi îi amendează pe cei care aruncă gunoaiele pe domeniul public sau chiştoacele de ţigări pe stradă şi pe trotuare. Din păcate, poliţiştii sunt în număr prea mic pentru a fi prezenţi în toate aceste locurile unde cetățenii noștri fumători își aprind țigaretele.

Comentarii

comentarii