Acasă Cultura Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în 2021 – un efort fabulos al...

Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în 2021 – un efort fabulos al întregii comunități

DISTRIBUIȚI

tm2021 vinerinVineri, 9 iunie, în Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara, Biroul de Informare al Parlamentului European în România, împreună cu partenerii săi – Primăria Timișoara, Institutul Intercultural, Teatrul Național și Asociația „Timișoara Capitală Culturală Europeană”, a organizat dezbaterea „Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în 2021: Oportunitate de dezvoltare locală și regională”.
 
Obiectivul principal a fost reconectarea mediilor locale și regionale în jurul impactului pe care îl are obținerea de către Timișoara a titlului de Capitală Europeană a Culturii, dar și-a propus să analizeze oportunitățile și responsabilitățile pe care le presupune această poziție atât de râvnită de majoritatea orașelor din Europa, nu doar în plan local, ci și în plan regional, național și trans-național (european). La eveniment au fost prezenți membrii Parlamentului European, dintre care îi  amintim pe Maria Grapini și Victor Negrescu, alături de reprezentanții autorităților locale, operatori culturali, operatori din domeniul turismului.

Corina Răceanu, director Programe al Institutului Intercultural Timișoara, a spus că pentru reușita proiectului este nevoie de un efort fabulos al întregii comunități. Trebuie să privim cu optimism și să punem cu toții umărul, nu poate nici asociația singură, nici primăria, niciunul dintre noi singuri nu poate fi învingător în aceste acțiuni, de aceea este așa important să avem autoritățile alături de comunitate. Trebuie să învățăm să gestionăm aceste așteptări și în 19 iunie va avea loc brevetarea intervențiilor din această etapă de start up. „Este o veste excelență și asociația va veni cu un program eficient pe următorii doi ani. Mai mult ca oricând trebuie să ne coagulăm forțele pentru reușita proiectului”, a spus Răceanu.
Primăria Timișoara asigură 47% din veniturile din sectorul public pentru acest proiect. Deja a fost alocată suma de 1 milion de lei pentru anul 2017, precum și suma de 4.140.000 lei privind angajamentele asumate. În ceea ce privește dezvoltarea orașului, obiectivele asumate se referă la proiectele de infrastructură culturală de 55,5 milioane de euro, revitalizarea urbană, în valoare de 56 milioane de euro, și infrastructură de turism, 12 milioane de euro. Primăria Timișoara vizează reabilitarea Centrului Istoric prin două proiecte, precum și realizarea unui centru pentru artă și tehnologie și experiment, o nouă sală de spectacole pentru teatrul german, realizarea Centrului multicultural Mărășești, reabilitarea Palatului Culturii și realizarea unui muzeu al științei și tehnologiei. Fostele cinematografe vor fi transformate în centre de cultură și artă, vor fi reabilitate clădirile istorice și va fi făcut un centru cultural inedit la Clubul de artă din Iosefin. De asemenea se va reabilita canalul Bega, în parteneriat cu partea sârbă, și va fi realizat Muzeul Revoluției, Centrul Cultural și Sinagoga Cetate, va fi restaurat Castelul Huniade și va fi reabilitat Muzeului Satului Bănățean.
“Avem provocări care sunt unitare în această nouă abordare de dezvoltare prin cultură, avem Programul TM2021, care prezintă o serie de fapte prin care Timișoara este invitată la o excursie culturală extraordinară pe tot parcursul anului 2021. Programul este foarte amplu și se poate realiza printr-o implicare largă a cetățenilor. Luminează orașul prin tine înseamnă că toate aceste lumini, reprezentând oameni și evenimente culturale din multe locuri vor spori lumina de la Timișoara, conferind o nouă energie pentru dezvoltarea economică durabilă prin cultură, turism, transporturi și servicii aferente în toată regiunea. În acest context este necesar să discutăm împreună și să stabilim modalități împreună pentru colaborare pentru a putea să răspundem provocărilor și oportunităților în următorii ani. Vă asigur de angajamentul Primăriei Timișoara față de acest proiect și de disponibilitatea noastră pentru succesul acțiunilor”, a fost mesajul lui Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

“Avem nevoie de unitate! Trebuie să lăsăm orgoliile și să muncim cu toții, împreună, indiferent de culori politice sau opțiuni, trebuie să scriem proiecte și să luăm banii! Folosiți-ne și pe noi, suntem europarlamentarii voștri.  Trebuie să învățăm să ne promovăm, să comunicăm, să ne ajutăm. Nimeni nu ne poate iubi mai mult decât ne iubim noi!”, a declarat europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini.

Timişoara 2024 este locul unde viaţa culturală dinamică răspunde aşteptărilor locuitorilor, economia creativă contribuie la bunăstare, iar creaţia artistică îmbrăţişează experimentul. Un oraş cu o ofertă culturală diversă, conectată la fenomenele contemporane, cu un patrimoniu cultural valorificat inovativ şi unde interculturalitatea este asumată. Primăria Municipiului Timişoara creează condiţiile propice unei vieţi culturale dinamice şi diverse în oraş, competitivă la nivel naţional şi internaţional şi relevantă pentru cetăţenii oraşului. Timişoara are nevoie să investească în formarea profesională a operatorilor culturali activi pe plan local, pentru a genera proiecte inovatoare şi coerent concepute, cu o implementare profesionistă, care să confere sustenabilitate domeniului. Potenţialul de dezvoltare locală este întâmpinat prin măsuri care să răspundă nevoilor de pregătire a resurselor umane pentru ca acestea să fie cu adevărat valorificate. Cooperarea culturală locală şi internaţională reprezintă o prioritate pentru oraş pentru următorii 10 ani.
Priorităţile sunt: Creşterea numărului de spaţii dedicate actului cultural contemporan. Dezvoltarea domeniului audio-vizual. Stimularea ofertei culturale noi timişorene. Susţinerea prezenţei artei în spaţiul public. Sprijinirea sectorului industriilor culturale şi creative (ICC) pentru a presta servicii în beneficiul publicului timişorean. Încurajarea dezvoltării de proiecte culturale emblematice ale Timişoarei
Obiective: Dezvoltarea creaţiei contemporane şi a unui act artistic competitiv pe scena culturală naţională şi internaţională şi relevant pentru comunitate. Îmbunătăţirea promovării ofertei culturale şi a comunicării între operatorii culturali. Întărirea capacităţii operatorilor culturali de a dezvolta o ofertă culturală de calitate. Dezvoltarea creaţiei contemporane şi a unui act cultural competitiv pe scena culturală naţională şi internaţională şi relevant pentru comunitate. Un obiectiv adresat comunităţii artistice din Timişoara în vederea încurajării şi stimulării producţiei şi expunerii locale. Timişoara are potenţialul de a deveni un important centru artistic în ţară, motivant pentru artiştii care locuiesc şi lucrează în oraş, dar şi pentru artişti, organizaţii de cultură, manageri culturali, curatori, producători din afara acestuia. O viaţă culturală intensă, corect susţinută, prin măsuri bine conturate, va genera în timp şi o creştere a consumului cultural local şi o penetrare în rândul unor categorii diverse de public.

Comentarii

comentarii