Acasă Actualitate Timișoara mai are puțin timp pentru achiziționarea certificatelor pentru emisiile de CO2...

Timișoara mai are puțin timp pentru achiziționarea certificatelor pentru emisiile de CO2 pe anul 2021, altfel Colterm va primi o amendă de zeci de milioane de euro

DISTRIBUIȚI

Adrian Lulciuc, liderul consilierilor locali PNL Timișoara, atrage atenția administrației Fritz că se apropie termenul până la care trebuie cumpărate certificatele de poluare pe anul 2022. Anul trecut, tocmai din cauza lipsei acestora, AFM amendase societatea de termoficare cu amenda record de 21 de milioane de euro.

„E ultima strigare pentru achiziționarea certificatelor pentru emisiile de CO2 pe anul 2021. Companiile de termoficare responsabile din țară au început deja să achiziționeze certificatele pentru emisiile de CO2 pentru anul precedent. Este cazul Oradiei, care a contractat deja aproape 50 000 din cele 280 000. Ce face Primăria Timișoara și Colterm? Încă nimic”, scrie liberalul pe rețelele de socializare.

Anul acesta ar trebui achiziționate 188.624 de certificate, iar, la fel ca anul trecut, conducerea primăriei refuză să abordeze subiectul, consideră liberalul. În a doua parte a postării sale, Lulciuc face și calculele. Încă 11,2 milioane de euro care se adaugă costurilor aduse de anul trecut. Iată explicațiile lui Lulciuc:

 „Anul trecut Primăria Timișoara a primit colosala amendă de 21 milioane de euro pentru neachiziționarea certificatelor și nici măcar până în prezent nu a achitat suma pentru 2020. Este de neînțeles de ce Dominic Fritz alege să îngroape orașul în datorii pentru că, pur și simplu refuză să respecte normativele europene.

Cumulul tuturor sumelor se va transforma într-o cifră astronomică pe care nimeni, niciodată nu va mai avea cum să o acopere și care va echivala cu falimentul Colterm. Până acum, Primăria Timișoara trebuie să plătească suma pentru certificatele din 2020, amenda de 21 de milioane de euro, dar și certificatele pentru 2021 care ar costa aproximativ 11,2 milioane de euro.

Sper să nu ne aflăm în situația de a mai aduna o amendă, pentru că atunci chiar nimeni nu o să mai tolereze nimic din partea acestor inconștienți care conduc astăzi orașul. Îi cer lui Dominic Fritz să angajazeze imediat procedura de achiziție, pentru că termenul limită este 30 aprilie, iar timpul trece în defavoarea timișorenilor”.

De mai multe ori în ultimele luni, în contextul crizei energetice, primarul Dominic Fritz cerea suspendarea obligației de a achiziționa aceste certificate. Premierul Nicolae Ciucă anunțase la finalul lunii februarie anumite facilități în privința „certificatelor verzi”, însă administratorul special Colterm a oferit lămuriri: cele „verzi” se referă la investiții în surse regenerabile. Compania ar trebui să achiziționeze, de fapt, „certificate de poluare”

Comentarii

comentarii