Acasă Actualitate Timișoara și-a prezentat la Viena evenimentele de toamnă – iarnă din cadrul...

Timișoara și-a prezentat la Viena evenimentele de toamnă – iarnă din cadrul Capitalei Culturale a Europei

DISTRIBUIȚI

Mai avem încă două luni și un pic din anul Capitalei Culturale a Europei și ne așteaptă o toamnă și o iarnă la fel de bogată în evenimente. Astfel continua și promovarea Timișoarei 2023 peste hotare.

Ultima oprire a fost Institutul Cultural Român de la Viena, care a găzduit, marți seara, 24 octombrie, un eveniment marca Timișoara 2023.

Acesta a cuprins vernisajul expoziției de fotografii realizate de Adrian Pânclișan și un concert solo piano cu Sebastian Spanache.

Scopul principal a fost de a aduce la cunoștința comunității culturale din Viena detaliile programului Timișoara 2023.

„Am adus o bucățică din Timișoara în capitala Austriei. Ideea acestui proiect este de a oferi o trecere în revistă ceea ce a însemnat anul Capitalei Culturale a Europei până acum, dar și de a atrage atenția publicului austriac asupra evenimentelor care urmează până la sfârșitul anului. Cred că și faptul că statisticile arată că publicul vizitator al Timișoarei este majoritar german și austriac spune multe. Iată că austriecii sunt foarte interesați de culturalitatea Timișoarei și tot ceea ce se întâmplă acolo”, a declarat Andreea Dincă, directorul ICR Viena.

„De data asta am selectat 15 imagini reprezentative pentru ce s-a întâmplat până la momentul acesta la Timișoara. E o expoziție foto despre cum am văzut eu acest fenomen, acest eveniment istoric pentru Timișoara și România. Eu lucrez cu Teatrul Național din Timișoara de 18 ani, ca fotograf, am trăit cu cultura din casă. Imaginea mea preferată e cea care se află și pe afiș, e din Piața Unirii, de la momentul deschiderii oficiale. Este cu timișoreni, despre timișoreni”, a spus Adrian Pâclișan.

Seara a fost completată de un concert solo piano, în acorduri de modern jazz, performat de Sebastian Spanache. Cu doar câteva zile în urmă, Spanache a lansat la Timișoara primul său album, Upamercado, prezentat acum și la Viena.

„Acum e post lansare a primului mei album solo, cu piese din acea călătorie pe care am avut-o în anii 2017-2020, în America latină. Cu plimbarea asta la Viena, am bucuria să prezint piese din materialul acesta. Planul meu a fost ca acest album să fie lansat în anul Capitalei Culturale a Europei. De cinci ani lucrez la materialul acesta. Eu sunt timișorean, m-am născut la Timișoara, și am zis că vin acasă să aduc un material nou de muzică. Acum e o provocare pentru mine, să cânți singur e cam cel mai greu lucru, nu te poți ascunde după instrument. E un altfel de abordare și e total diferit spre deosebire de a cânta cu un grup. Acum e un nou capitol în cariera mea de compozitor și pianist”, a declarat Sebastian Spanache.

Evenimentul de la ICR Viena face parte din seria de promovare Timișoara: oraș liber, spirit liber, susținut de Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Comentarii

comentarii