Acasă Actualitate Timişoreni umiliţi şi înşelaţi de firmele private de plasare a forţei de...

Timişoreni umiliţi şi înşelaţi de firmele private de plasare a forţei de muncă în UE! Ce îndeamnă AJOFM Timiş?

708
DISTRIBUIȚI

ajofmÎn ultima vreme, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Timiş a primit mai multe plângeri de la cetăţenii  aflaţi în căutarea unui loc de muncă în străinătate, cu privire la ilegalităţile făcute de unele firme private de plasare a forţei de muncă, sau de persoanele fizice interpuse.
Dumitru Miclău, directorul AJOFM Timiş, atenţionează că accesul cetăţenilor români la locurile de muncă vacante oferite de angajatorii din străinătate se poate face prin Rețeaua EURES, prin aplicarea acordurilor bilaterale încheiate de România cu alte state, prin intermediul firmelor private de plasare a forţei de muncă sau prin căutare individuală. “Toate locurile de muncă vacante la nivel european pot fi vizualizate pe portalul EURES, www.eures.europa.eu, iar dacă doriţi să aplicaţi trebuie să selectaţi doar ofertele marcate cu steagul UE”, spune Miclău.
Agenţia Naţionlă pentru Ocuparea Forţei de Muncă gestionează portalul naţional EURES www.anofm.eures (la acest moment fiind disponibile 756 de locuri de muncă în tări ca: Germania (162), Malta (316), Marea Britanie (90), Norvegia (29), etc.), unde sunt vizibile ofertele de muncă disponibile, detaliate pe ţări şi ocupaţii, dedicate exclusiv cetăţenilor români. Serviciile oferite de consilierii EURES din cadrul agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv informare, consiliere, mediere a unui loc de muncă în UE/SEE sunt gratuite. Datele de contact ale acestora pot fi accesate la adresa : http://www.eures.anofm.ro/contact.php  sau pe adresa de site a AJOFM Timiş www.timis.anofm.ro . În situaţia în care apelaţi la serviciile de mediere oferite de o firmă de plasare a forţei de muncă în străinătate, AJOFM Timş sugerează următoarele: Verificaţi, înainte de plata oricărui comision sau taxă, la Inspectoratul Teritorial de Muncă din judeţul în care îşi are sediul firma, dacă aceasta este înregistrată, a avut sesizări sau plângeri cu privire la activitatea desfăşurată; analizaţi atent, înainte de semnare, contractele de muncă/ contractele de mediere care trebuie să respecte prevederile Legii nr.156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, republicată.
“AJOFM Timiş nu are competenţă în domeniul medierii-plasării cetăţenilor români pe locuri de muncă în străinătate prin intermediul firmelor private de plasare a forţei de muncă! Inspecţia Muncii este instituţia competentă cu privire la activitatea desfăşurată de agenţii privaţi de ocupare a forţei de muncă!”, atenţionează Marcel – Dumitru  Miclău.

Comentarii

comentarii