Acasă Actualitate Timişorenii au luat startul la conservele pentru iarnă, la preţuri încă foarte...

Timişorenii au luat startul la conservele pentru iarnă, la preţuri încă foarte ridicate

435
DISTRIBUIȚI

Timişorenii au început deja să cumpere legume şi fructe pentru conservare la iarnă, din producţie autohtonă, deşi preţul materiei prime este încă mare pe piaţă, ceea ce înseamnă că un borcan de zacuscă sau de dulceaţă preparate în casă ne vor costa mai mult.

Că pregătirile au început, o dovedeşte un ochi aruncat în coşurile cumpărătorilor din supermarketuri, unde dai peste multe baxuri de zahăr, sare grunjoasă, conservanţi alimentari, mirodenii de pus în borcan.

În pieţe se cumpără mai ales vinetele (5-6 lei/kg), vinetele albe, mai bine pentru că nu au seminţe (5 lei/kg), roşiile bune pot trece de 12 lei/kg, ceapa galbenă (care nu a coborât anul acesta sub 4 lei/kg), gogoşarii (ajung până la 9 lei/kg). Cam scumpe, în orice caz, sensibil mai scumpe decât anul trecut. Cele mai mari preţuri s-au înregistrat anul acesta la pătrunjel, care aproape s-a dublat.

Căpşunile se găsesc la 15 lei/kg, zmeura la 20 lei/kg, perele la 6-7 lei/kg. În ultima vreme au apărut în supermarketuri pepenii verzi cu miezul galben, dar atenţie, lubeniţele sunt deja mult prea coapte, iar miezul este lemnos.

Piaţa de legume din Timişoara a rămas (cel puţin la ora actuală) una dintre cele mai scumpe din ţară, dacă privim spre Regat, unde kilogramul de vinete nu trece de 2,5 lei, ardeiul kapia se vinde şi cu 7 lei/kg.

Gospodinele care cunosc mercurialul se grăbesc totuşi să cumpere de pe acum cele necesare, pentru că toamna vine cu valurile de legume şi fructe din import, iar preţurile vor creşte cu cel puţin 10%. În prima jumătate a anului, România a avut cele mai mari preţuri la fructe şi legume.

Comentarii

comentarii