Acasă Eveniment Timişul are asociaţie de promovare a turismului

Timişul are asociaţie de promovare a turismului

DISTRIBUIȚI

Turismul în judeţul Timiş nu este la cote foarte înalte, ba din contră, se zbate să trăiască şi are nevoie de ajutor petru a-şi reveni. Pentru acest lucru, şi nu numai, s-a înfiinţat o asoociaţie de tip cluster în domeniul turismului la nivelul judeţuluiTimiş. 

Documentele privind înfiinţarea au fost parafate luni, 27 ianuarie 2014, în Sala de Consiliu a Palatului Administrativ din Timişoara, în prezenţa celor 22 de membri fondatori, printre care Consiliul Judeţean Timiş, Consiliul Local Timişoara, ADR Vest, ADETIM, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură, Universitatea de Vest Timişoara, societăţile care administrează staţiunile Buziaş şi Călacea, agenţii, operatori de turism şi firmele care se ocupă cu instruirea personalului sau care asigură servicii pentru evenimente. Preşedintele asocierii este Sorin Munteanu, directorul SC Tratamente Balneare SA Buziaş şi totodată vicepreşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România. „Se poate dezvolta turismul de tranzit, cel cultural, turismul de business şi turismul balneo-climateric. Lacul Surduc, staţiunile Buziaş şi Călacea, Cula turcească de la Ciacova, Rezervaţia Ornitologică Satchinez sau clădirile istorice din Timişoara sunt doar câteva dintre obiectivele care trebuie şi vor fi puse mai bine în valoare” – a declarat Marian Constantin Vasile, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

„Vom elabora o strategie, iar după ce Uniunea Europeană va trasa liniile de finanţare, vom putea depune proiectele”

În perioada următoare va fi stabilit aparatul executiv al clusterului şi vor fi identificate elementele pentru crearea unui brand. De asemenea, vor fi schiţate proiecte, care vor putea fi definitivate şi depuse spre finanţare în momentul în care Uniunea Europeană va anunţa liniile de finanţare pentru domeniul turismului. “Uniunea Europeană apreciază că aceste asocieri de tip cluster vor contribui semnificativ la atingerea obiectivelor Strategiei 2020 şi prin urmare în exerciţiul financiar 2014 – 2020 va aloca mai multe fonduri în această direcţie. Noi aşteptăm definirea liniilor de finanţare, procedură care ar urma să fie gata la mijlocul acestui an. Până atunci vom stabili aparatul executiv şi vom elabora o strategie, iar după ce Uniunea Europeană va trasa liniile de finanţare vom putea depune proiectele“ – a declarat Marian Vasile.

“Aceste obiective turistice necesită o amplă dezvoltare şi un grad de implicare din partea tuturor”

“Avem câteva obiective turistice importante în judeţul Timiş – zona lacului Surduc, staţiunea de la Buziaş, Băile Calacea, tabere şcolare, care vor fi preluate de către consiliul judeţean şi sunt amplasate în zone extraordinare din punct de vedere turistic – Nădrag, Pietroasa, Chevereş. Aceste obiective turistice necesită o amplă dezvoltare şi un grad de implicare din partea tuturor pentru a reuşi să ajungem la un nivel mai ridicat din punct de vedere al dezvoltării. Asociaţia va crea infrastructură, va promova obiectivele turistice prin crearea de hărţi turistice, pliante, va pune în valoare anumite obiective turistice, va participa la târgurile de profil interne şi internaţionale, în vederea promovării obiectivelor turistice, va încerca să obţină parteneriate internaţionale pentru promovarea turismului, va organiza evenimente specifice pentru atragerea turiştilor atât participanţi la evenimente cât şi dornici de practicarea turismului”, spune Căin Dobra, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş.

Comentarii

comentarii