Acasă Eveniment Timişul poate produce energie electrică din apele geotermale

Timişul poate produce energie electrică din apele geotermale

DISTRIBUIȚI

marian vasileLa Timişoara a avut loc lansarea masterplanului energetic al Timişului, strategie realizată de  Asociația pentru Managementul Energiei Timiș (AMET). Asociația pentru Managementul Energiei Timiș a elaborat Master Planul Energetic al județului, care prin caracterul său analitic și concret, prin diversitatea aspectelor abordate, este un instrument valoros  în ceea ce privește dezvoltarea județului nostru, vizând atât mediul privat cât și cel public. 

Având în vedere obiectivul autorităților locale de a asigura dezvoltarea durabilă a zonei, nevoia mediului de afaceri pentru stabilitate, coerență, viziune și măsuri concrete, acest document programatic propune o politică și o strategie energetică prin care să se asigure un consum eficient, adecvat unei economii moderne, în condiții de calitate și siguranță în alimentarea cu energie, promovând totodată folosirea surselor de energie regenerabilă, reducerea emisiilor de noxe și a amprentei de carbon.

Au venit puţini primari

„A fost un eveniment foarte reuşit. Subiectele au fost foarte interesante. S-a vorbit atât de vulnerabilităţile sistemului energetic cât şi despre oportunităţi, în părimul rând cele de luare a deciziilor şi de finanţare europeană în viitorul ciclu. Îmi pare rău că nu am avut în sală prezenţi mai mulţi primari. Au fost reprezentate cam 8 primării, pentru că nu înţeleg şi nu conştientizează importanţa unui astfel de domeniu, care este unul critic, pe lângă infrastructura de apă-canal, pornind de la ceea ce înseamnă confortul nostru în casă până la stabilitatea agenţilor economici. Nu este posibil ca pentru o cădere de tensiune de 15 secunde unele firme să plătească 20.000 de euro, pentru că trebuie să-şi repună linia de producţie în funcţiune”, spune Marian Vasile, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, preşedinte AMET. Practic, dacă primarii de comune şi de oraşe doresc să atragă investitori ei trebuie să conştientieze faptul că stabilitatea reţelei electrice este un factor desoebit de important, la fel şi toate facilităţile anexe. Practic, e vorba de investiţii care aduc venituri la bugetul propriu, de care unităţile administrativ-teritoriale au nevoie.

AMET  

Asociația pentru Managementul Energiei Timiș are ca principal obiectiv coordonarea acestui efort de fundamentare a politicii și strategiei energetice la nivel de județ. Definirea acestora presupune sprijinul tuturor factorilor implicați în producerea, distribuirea şi utilizarea energiei: sisteme de reglementare, companii, cetățeni, regii autonome şi autorităţi locale. Pornind de la analiza situației actuale, folosind diverse surse de informare, s-au creat grupuri de lucru care au în componență reprezentanţi ai factorilor interesați atât din mediul de afaceri, dar și din administrația publică, care pot defini şi influenţa politica energetică a judeţului prin convenirea unui cadru de cooperare instituţional care stă la baza realizării Master Planului Energetic al județului. Componentele esențiale ale acestuia sunt: balanța energetică, în care se evidențiază producția și consumul de energie și planul de măsuri concrete pentru eficiență energetică, reducerea noxelor, susținerea industriei, stimularea producerii energiei din surse regenerabile.

Potenţial este

„Energia geotermală este prea puţin cunoscută. Noi avem un potenţial foarte mare în judeţul Timiş. Ar trebui să atragem bani pentru a fora în puţurile care există în judeţul Timiş. Energia care o obţinem ulterior, după investiţie, practic, va fi cu costuri minimale. Avem zone, în judeţul Timiş, unde, dacă se forează, ajungi să obţii apă de peste 140 de grade, care poate produce energie electrică. Studiul făcut arată această posibilitate”, spune Marian Vasile. Sunt 42 de puţuri în judeţul Timiş de apă geotermală, unele pot ajunge la peste 3.000 de metri adâncime cu o temperatură a apei de peste 140 de grade. În acest mod se poate obţine energie electrică şi termică gratis. Pentru folosirea acestei energii geotermale investiţia iniţială este mare, pornind de la câteva sute de mii de euro în sus, în funcţie de adâncimea puţului până la 1 – 1,5 milioane de euro. Asociația pentru Managementul Energiei Timiș, a fost înființată în cadrul programului cu finanțare europeană IEE – Energie Inteligentă pentru Europa, prin contractul de finanțare nr. IEE/08/Agencies/430/SI2.529244, având ca membrii fondatori Consiliul Județean Timiș, Primăria Municipiului Timișoara, Regia Autonomă COLTERM Timișoara, Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timiș, Universitatea Politehnica Timișoara și Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara.

Comentarii

comentarii