Acasă Administraţie Titu Bojin: „Lucrările la Palatul Apelor sunt blocate de doi ani și...

Titu Bojin: „Lucrările la Palatul Apelor sunt blocate de doi ani și jumătate, din cauza Curții de Conturi!”

DISTRIBUIȚI

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABAB) Timișoara a avut prevăzut în programul de investiţii  pentru judeţele Caraş Severin şi Timiş pentru anul 2016, atât lucrări cu finanţare de la bugetul de stat, cât și din surse proprii, iar marți 20 decembrie, directorul Titu Bojin a prezentat un bilanț al activităților.
“Pe noi ne interesează în mod deosebit să finalizăm lucrările la Palatul Apelor, care au fost blocate de doi ani și jumătate, datorită controlului Curții de Conturi”, a spus Bojin.
ABAB Timișoara activează în Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinți și Gorj. Investițiile au avut loc pe  râurile Oraviţa, Mehadica, Dognecea Mare, Bârzava, Timiş şi Bega, cât şi lucrări cu finanţare din Surse Proprii ale Administraţiei Bazinale de Apă Banat: pe pârâul Valea Domanului  şi pârâul Valea Bolvasnita, inclusiv lucrări de amenajare a sediilor de exploatare pentru lucrările de gospodărire a apelor şi elaborări de studiilor de fezabilitate pentru lucrări de investiţii.
Cu finanțare de la bugetul de stat, în 2016, în judeţul Timiş, au avut loc consolidări şi reprofilări pe răul Timiş pe sector Lugoj-frontieră Serbia. Obiectivul de investiţii are până în prezent realizări în procent de aproximativ 70%. Lucrările realizate au fost finanţate din fonduri BDCE, sunt terminate şi recepţionate, asigurând linia de apărare pe sectorul Sag – frontieră Serbia. Pentru continuarea lucrărilor este necesară procedura de achiziţie publică pentru restul de executat, în vederea achiziţionării de lucrări aprobate suplimentar la refacerea studiului de fezabilitate, ce depăşesc contractul iniţial. Aceste lucrări au în vedere consolidări ale malurilor şi digurilor în sectorul amonte pe tronsonul Lugoj- Sag şi realizarea unui dren longitudinal pe sectorul Cebza- Rudna.
În ceea ce privește ecologizarea canalului Bega pe sectorul Timişoara – frontieră Serbia, până în prezent s-au recepţionat la terminare lucrările de ecologizare a canalului Bega (respectiv dragajul şi depozitarea ecologică a malului), lucrări finanţate din fonduri ale Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Au fost de asemenea realizate şi finalizate lucrările de consolidare a malurilor pe 6 km (ambele maluri) în intravilanul municipiului Timişoara, fiind în continuare în execuţie lucrările de reabilitare la construcţia de exploatare sediu SH Timiş. Pentru acest obiect este în derulare achiziţia publică pentru lucrările rămase de executat.
Obiectivul de investiţii în ceea ce privește consolidarea şi reprofilarea canalului de descărcare Bega – Timiş pe sector Topolovat – confluenţa rău Timiş are până în prezent realizări în procent de aproximativ 76%. Lucrarea, finanţată în prima etapă din fonduri BDCE, în prezent nu are asigurată sursă de finanţare, fiind propusă a se continuă cu finanţare din fonduri bugetare. Având în vedere modificarea indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei odată cu refacerea studiului de fezabilitate, este necesar a se organiza procedura de achiziţie pentru restul de executat. La acumulare Surduc etapă II-a, lucrarea începută în anul 1978 are multe realizări cumulate, iar finanţarea fiind asigurată cu fonduri de la bugetul de stat. Având în vedere refacerea studiului de fezabilitate la noi indicatori tehnico-economici aprobaţi conform act aprobator HG 67 / 05.02.2014 este necesară procedura de achiziţie publică pentru restul de executat la acest obiectiv.

În judeţul Caraş Severin
Lucrarea de amenajare a răului Bârzava şi afluenţilor pe sector Bocşa – Gătaia a fost începută în anul 2012 și are realizări în procent de 18% – lucrările fiind sistate cu începere din anul 2014 din lipsa de fonduri. În aceste condiţii, efectele viiturilor derulate în anul 2014 şi parţial în 2015 au determinat modificări morfologice substanţiale ale albiei minore şi majore conducând la apariţia de noi eroziuni de mal ce pun în pericol stabilitatea digurilor de apărare pe întregul sector. În aceste condiţii a devenit imperios necesară refacerea studiului de fezabilitate la asigurarea de 1% şi aprobarea de noi indicatori tehnico-economici pentru investiţie în vederea continuării acesteia şi pentru realizarea unei linii de apărare sigure.
În luna noiembrie 2016 au fost avizaţi indicatorii tehnico-economici din cadrul Studiului de fezabilitate refăcut,  în cadrul CTE MMAP, în continuare fiind în pregătire avizarea în cadrul Consiliului Interministerial. De asemenea, regularizarea pârâului Mehadica în localitatea Mehadica, Cuptoare şi Crușovăț a fost începută în anul 2012 și este realizată integral şi recepţionată la terminarea lucrărilor în 07.12.2016.
Regularizare pârâului Dognecea Mare a fost începută în anul 2012, dar lipsa fondurilor ducând la prelungirea termenelor de punere în funcţiune. În acest an fiind alocate fondurile necesare lucrările au fost finalizate urmând că la începutul anului 2017 să se realizeze recepţia la terminarea lucrărilor. Lucrările executate până în prezent s-au comportat corespunzător, asigurând apărarea de inundaţii a localităţii Dognecea Mare chiar şi în aceste condiţii în care obiectivul de investiţii nu a fost finalizat. Pentru refacerea lucrărilor calamitate la acumularea Oraviţa, investiţia prevede punerea în siguranţă a două acumulări Oraviţa Mare şi Oraviţa Mică. În cadrul acestui obiectiv, lucrările la acumularea Oraviţa Mare au fost finalizate, fiind începute şi executate parţial lucrări la acumularea Oraviţa Mică. Din lipsa de fonduri, lucrările au fost sistate, pe de o parte că urmare a lipsei de fonduri de la bugetul de stat, pe de altă parte că urmare a necesităţii reaprobării noilor indicatori tehnico-economici pentru investiţie, situaţie impusă de reevaluarea din punct de vedere tehnologic a soluţiilor de aplicat pentru execuţia punerii în siguranţă a barajului, deversorului de ape mari şi golirii de fund .

      

Comentarii

comentarii