Acasă Actualitate Top 3 argumente pro și contra copiatului

Top 3 argumente pro și contra copiatului

308
DISTRIBUIȚI

Este un fapt: elevii, studenții, cursanții copiază. Nu în majoritatea lor, nici de fiecare dată, dar această mărturisire vine în mod firesc după un timp de la comiterea „faptei”. Ținând cont de cât de răspândit este fenomenul, să încercăm să aducem argumente pro și contra și să vedem într-un final dacă e în regulă să copiezi sau nu. 

Argumente contra copiat

  1. A copia adică a înșela așteptări, prezentând că te afli la un nivel mai înalt decât ești în condiții normale. Scopul examinării este ignorat, ducând la dezechilibre între nota primită și nivelul real de abilități și cunoștințe dobândite, lucru care creează așteptări care nu pot fi onorate și care înfrânează mersul lucrurilor într-o organizație, într-o instituție, într-o companie.
  1. A copia reprezintă a trișa, iar în unele situații reprezintă chiar o infracțiune. Persoanele care nu respectă regulile nu fac cinste convenției sub care se desfășoară examenele de orice natură și nu sunt corecți față de ceilalți susținători ai examenului.
  1. A copia este un deserviciu făcut propriei persoane, întrucât pe termen lung și la modul general nu un examen sau o notă contează. Informațiile, abilitățile obținute în urma studiului și pregătirii pentru acest test, examen, sunt cele care contează cu adevărat, și modul în care examinatul își rafinează modul de a gândi.

Argumente pro copiat 

  1. Copiezi ca să nu ai de pierdut în fața celor care trișează la rândul lor, numărul celor care se gândesc exclusiv la scopul nobil al examinării fiind din ce în ce mai mic de la an la an. Organizațiile și instituțiile încep deja să realizeze faptul că o notă de 10 la examen nu înseamnă în mod automat faptul că cel care a căpătat nota maximă chiar excelează. Copiezi ca să nu rămâi în urmă, ca să nu intri în categoria celor dezavantajați.
  1. Copiezi ca să depășești un dezavantaj; dacă trișarea reprezintă singura formă de a te alinia cu ceilalți sau poate singura formă de a depăși un blocaj mental, îți poți asuma acest risc de a fi prins. Nu este cazul cu sistemele de copiat de la decopiat.com, care se bazează pe tehnologie de top și cu care mergi la sigur. Nu neapărat că scopul scuză mijloacele, dar când contextul a făcut să nu ai mijloace și chiar ești nevoit să atingi acel scop în orice condiții, acționezi ca atare.
  1. A copia este un mic deserviciu, dar un mare serviciu poate fi de asemenea făcut propriei persoane dacă de rezultatul examenului depinde un parcurs în viață sau altul. De multe ori, în viață puține lucruri sunt corecte – ce-ar fi să ai și tu succesul asigurat măcar când miza e mare și nota contează cu adevărat?

Concluzii 

Examenele cu adevărat importante sunt rare. În cazul lor, pentru unii oameni funcționează anumite lucruri, în timp ce pentru altele funcționează alte lucruri. Capacitățile noastre, înclinațiile noastre, presiunile, scopurile, planurile – toate diferă de la caz la caz. Indiferent dacă se optează pro sau contra copiatului, să nu uităm de contextul din spate. Doar el face să existe pe piață căști de copiat și o minimă toleranță la adresa lor – că doar nu vine niciun cadru didactic, niciun examinator să se uite cu lupa în urechile celor din sala de examen.

Comentarii

comentarii